Με το πέρας της προπόνησης το σώμα μας έχει καταπονηθεί – αφυδατωθεί αρκετά. Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού μας έχουν εξαντληθεί. Το σώμα μας «διψά» για τροφή, προκειμένου να αναπληρώσει τις αποθήκες ενέργειάς του και να «ανασυνταχθεί».

Το «μετα-προπονητικό γεύμα», λοιπόν, αποτελεί ένα υψίστης σημασίας γεύμα και γι’ αυτό τα τρόφιμα που το συνθέτουν πρέπει να είναι τα κατάλληλα, ώστε να επιτευχθεί τελικά ο καλύτερος «αναβολισμός».

Η μπανάνα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων ενώ κακολογείται πολύ συχνά λόγω της υψηλής γλυκαντικής της αξίας. Μια μέτριου μεγέθους μπανάνα προσφέρει περίπου 110 θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατανθράκων, 1,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών και αξιοσέβαστες ποσότητες βιταμινών Α, Ε, C, B1, B2, B6 καθώς και ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και χαλκό !

Η μπανάνα περιέχει :

Σουκρόζη, φρουκτόζη & γλυκόζη, 3 απλούς υδατάνθρακες! Κατανάλωση ενός απλού υδατάνθρακα συνεπάγεται ταχεία απορρόφησή του από το σώμα και άμεση απόδοση ενέργειας– γρήγορη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Η μπανάνα για τους αθλητές , αποτελεί ιδανικό φρούτο για τη μεγιστοποίηση των αθλητικών τους επιδόσεων, λόγω της πλούσιας σύνθεσης της σε υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες. Η προνομιακή της αυτή σύνθεση μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμη και τα αθλητικά ποτά.

Το κάλιο(ηλεκτρολύτης) που περιέχεται στη μπανάνα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρωτεϊνοσύνθεση, όσο και στη διατήρηση & ανάπτυξη του μυϊκού ιστού!  Ακόμη, συμβάλλει στη ρύθμιση των νευρικών ερεθισμάτων και αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστή της δράσης του νατρίου.

Σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το State University’s Human Performance Lab της βόρειας Καρολίνας, αποκαλύφθηκαν πρόσθετα οφέλη από την κατανάλωση της μπανάνας.

Διατροφικά tips : Διατροφή και ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος οποιασδήποτε άσκησης είναι σημαντική για τη μέγιστη αθλητική απόδοση. Ιδανική επιλογή το smoothie με μπανάνα & άπαχο γάλα για μετά την προπόνηση. Το γάλα θα καταπολεμήσει την αφυδάτωση, ενώ ο συνδυασμός μπανάνας-γάλατος θα αποδώσει τα απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης & υδατάνθρακα.