Είναι αστείο αν κάποιος σκεφτεί, τι πραγματικά μας επηρεάζει αρνητικά στην καθημερινότητά μας. Μικρές καθημερινές – κακές συνήθειες μπορεί να μας οδηγήσουν στην κατάθλιψη από το πουθενά! Αν όμως σύντομα αντιληφθούμε τι είναι αυτό που πραγματικά φταίει τότε είμαστε στην αρχή της επίλυσης του προβλήματος. Παρακάτω θα δούμε πέντε από τις καθημερινές συνήθειες που θα πρέπει να περιορίσουμε για να έχουμε μια πιο σωστή και ευχάριστη μέρα.

Επεξεργασμένες τροφές: Αν τρώτε πατατάκια μία στο τόσο δεν… χάλασε ο κόσμος, η συστηματική κατανάλωση όμως πολύ επεξεργασμένων τροφών βλάπτει τη διάθεση. Ανάλυση μελετών για τη σχέση διατροφής και κατάθλιψης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης. Για να ωφελήσετε τη ψυχική σας υγεία είναι απαραίτητο να ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Multitasking: Η παράλληλη ενασχόληση με τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια και social media μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν η κατάθλιψη οφείλεται στο multitasking (δηλαδή στην παράλληλη ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες) ή αν τα άτομα που την εμφάνισαν είχαν μια προδιάθεση που τους εξωθούσε στη συγκεκριμένη συμπεριφορά.


Δεν έρχεστε σε επαφή με τη φύση: Μελέτη του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζωή στις μεγάλες πόλεις συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα στρες και αυξημένο κίνδυνο ψυχικών παθήσεων και ειδικά κατάθλιψης. Είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για αποδράσεις στην εξοχή και επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Κοιμάστε αργά: Μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cognitive Therapy and Research διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνταν αργά, ανέφεραν περισσότερες χρόνιες αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριφορά που συνδέεται με την κατάθλιψη.

Καθιστική ζωή: Η σωματική και πνευματική εγρήγορση βελτιώνει τη διάθεση. Όταν είστε σωματικά δραστήριοι ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες και ενδοκανναβινοειδή, νευροδιαβιβαστές που βελτιώνουν τη διάθεση.