Πολλές φορές στο παρελθόν η φύση έχει αποτελέσει την έμπνευση για ανακαλύψειςι. Έτσι και στην πυγμαχία, σε κάτι που σήμερα απλώς το θεωρούμε… δεδομένο και λογικό.

Την περιστροφή του καρπού στη γροθιά.

Βάσει των ιστορικών του αθλήματος ο πρώτος πυγμάχος που χρησιμοποίησε την τεχνική αυτή ήταν ο Τσαρλς «Kid» ΜακΚόι. Ο Αμερικανός άρχισε πυγμαχεί από το 1891 και τελείωσε την καριέρα του το 1916, για να ακολουθήσει καριέρα ως ηθοποιός. Ωστόσο στα χρόνια αυτά κατάφερε να πρωτοτυπήσει με την “corkscrew punch”.

Λέγεται ότι η σκέψη του γεννήθηκε στο μυαλό όταν παρατήρησε μια γάτα να χτυπάει μια μπάλα από κλωστή. Είδε ότι γύρισε το πόδι της εσωτερικά όταν χτυπούσε τη μπάλα και σκέφτηκε να το δοκιμάσει.

Από τις πρώτες φορές που το έκανε πράξη κατάλαβε ότι διαφοροποιούταν πολλά στοιχεία της γροθιάς του. Κυρίως τραυμάτιζε περισσότερο εύκολα τους αντιπάλους του, και πολλές φορές τους είχε προκαλέσει εύκολα σκισίματα στο πρόσωπο από την κίνηση του καρπού του. Να σημειώσουμε πως τότε η προστασία που έφεραν οι πυγμάχοι στα χέρια ήταν πολύ μικρή.

Η τακτική αυτή τον έκανε γνωστό για τα δυνατά του χτυπήματα με την τεχνική αυτή να εξαπλώνεται και να χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές και προπονητές.

Φτάνοντας μέχρι και το «σήμερα»…


(photo: boxrec)