Η σωστή διατροφή για τους αθλητές ξεκινά από το «πρωινό». Αυτό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, διότι είναι η βάση της υγιεινής διατροφής. Γενικά, οι αθλητές οι οποίοι έχουν την τάση να καταναλώνουν πρωινό, έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή, επιλέγουν τροφές με χαμηλότερο λίπος, έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ελέγχουν καλύτερα το σωματικό τους βάρος. Διαθέτουν επίσης, πνευματική διαύγεια και έχουν περισσότερη ενέργεια για την άσκηση, αφού για παράδειγμα η πρόσληψη 400-500 θερμίδων από το πρωινό θα βοηθήσει στην αποθήκευση, άρα και στην προσφορά ενέργειας κατά την άσκηση. Είναι δεδομένο ότι οι αθλητές θα πρέπει να τρώνε 2 με 3 ώρες πριν την προπόνηση, ούτως ώστε να επιτραπεί η γαστρική εκκένωση.

Παράδειγμα πρωινού: Σε ένα μπολ με πιτυρούχα δημητριακά (bran flakes) μπορείτε να προσθέσετε κάποιο φρούτο και γάλα ώστε να παρέχετε 3 από τις 5 βασικές ομάδες τροφίμων (δημητριακά, γαλακτοκομικά, φρούτα). Επίσης, τα δημητριακά είναι πολύπλευρη τροφή. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σε ξηρή μορφή λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και γάλα ή γιαούρτι. Παράλληλα, θα μπορούσατε να συνδυάσετε διαφορετικές μάρκες προϊόντων, ώστε να έχετε ποικιλία στη γεύση, ενώ μπορείτε να τα συνδυάσετε με:

Μπανάνα σε κομματάκια
Σταφίδες
Κομπόστα
Κανέλλα
Ξηρούς καρπούς

Οι περισσότεροι αθλητές αναφέρουν ότι: «Δεν πεινάω το πρωί»

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πιθανά καταναλώθηκαν οι θερμίδες του πρωινού στο βραδυνό γεύμα, ίσως μάλιστα με τη μορφή γλυκισμάτων ή και μεγάλης ποσότητας στο κυρίως γεύμα!

Ενημερωτικά, η πρωινή άσκηση αναστέλλει αρκετά την όρεξη, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και να έχετε υπόψιν σας ότι θα υπάρξει αύξηση της όρεξης, κατά τις επόμενες ώρες μετά την άσκηση, αφού θα έχετε ηρεμήσει. Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε έτοιμοι και να έχετε μαζί σας το απαραίτητο υγιεινό γεύμα όταν νιώσετε έντονα το αίσθημα της πείνας, ώστε να μην αναγκαστείτε να επιλέξετε ο,τιδήποτε εύκολο υπάρχει κοντά σας, συμπεριλαμβανομένων γλυκισμάτων, μπισκότων και τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά!