Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδυάσει τις σούπες με τον χειμώνα και το πολύ κρύο..

Ο σκοπός είναι να καταναλώσουμε ένα εύκολο – γρήγορο και ελαφρύ γεύμα που θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για μια κρύα και κουραστική ημέρα. Συνηθίζεται στην Ελλάδα να καταναλώνεται ως πρώτο (& ζεστό) πιάτο, ενώ στην Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη τις τρώνε ακόμη και σαν πρωινό. Στην πραγματικότητα είτε μιλάμε για μια ζεστή σούπα που θα μας ζεστάνει τις κρύες μέρες του χειμώνα είτε για μια δροσερή, καλοκαιρινή πχ ντοματόσουπα, το γεύμα αυτό αποτελεί ένα διατροφικό θαύμα.

Η κάθε σούπα χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το βασικό υλικό που περιέχει αλλά και σύμφωνα με την υφή και την όψη της. (πχ.  χορτόσουπα,κρεατόσουπα,ψαρόσουπα,κολοκυθόσουπα,πατζαρόσουπα,πυκνή σούπα,κρέμα,πουρές,βελουτέ κα.)

Tips:

  • Το μεγάλο πλεονέκτημα της σούπας είναι ότι με λίγη προσοχή στα λιπαρά (υλικά που θα προσθέσουμε) μπορεί να περιέχει λίγες θερμίδες επομένως μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό γεύμα για αθλητές ή και για όσους ακόμα θέλουν να χάσουν βάρος. Έτσι μπορούν να έχουν ένα ελαφρύ και γευστικό γεύμα.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ποικιλία λαχανικών και μπαχαρικών στην σούπα μας που θα την εμπλουτίσουν με βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες Β1 , Β6 , Ε , Α , μαγνήσιο, κάλιο και άλλα υδατοδιαλυτά και  λιποδιαλυτά στοιχεία τα οποία θα μεταφερθούν από τα λαχανικά στην σούπα.
  • Μπορούμε να εμπλουτίσουμε την σούπα μας με καλά λιπαρά (παρθένο ελαιόλαδο)  το οποίο το προσθέτουμε κατά το τέλος του μαγειρέματος ώστε να μπορέσει να διατηρήσει όλη τη θρεπτική του αξία.

Διατροφική Αξία

  • Το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό της σούπας είναι οι υδατάνθρακες που προέρχονται από τα λαχανικά και σίγουρα μαζί τους συνοδεύουν και οι φυτικές ίνες.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα της σούπα σε νερό (45-75% του όγκου της είναι νερό) βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού, κάτι το οποίο μπορεί να είναι πού χρήσιμο σε ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση η ακόμη και σε ασθενής με πυρετό.
  • Η σούπα είναι ένα πολύ εύπεπτο γεύμα  το οποίο μπορεί να στηρίξει εξαντλημένους και ασθενής οργανισμούς, ασθενής με μειωμένη όρεξη και ασθενείς με γαστρεντερικές διαταραχές.
  • Καθώς οι σούπες αποτελούνται στην βάση τους από λαχανικά θεωρούνται πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών τα οποία προστατεύουν ενάντια στην δράση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση διάφορων χρόνιων νοσημάτων.
  • Περιέχει μικρές ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης , η οποία μπορεί να εμπλουτιστεί με ζωϊκή πρωτεΐνη αν προσθέσουμε απλά ένα μικρό κομμάτι άπαχου κρέατος.

Εν τέλη η σούπα είναι μια αρκετά εύκολη επιλογή γεύματος. Μπορείτε να πειραματιστείτε με υφές – συστατικά – γεύσεις και μπαχαρικά μέχρι να δημιουργήσετε μια γεύση που θα εξιτάρει τον ουρανίσκο σας. Παράλληλα αν την εντάξετε στο εβδομαδιαίο πλάνο της διατροφής σας, θα επωφεληθείτε από όλα τα καλά που έχει να σας δώσει…!