Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε αθλητικά debate όπου προσπαθούμε να καταλήξουμε στο ποιος αθλητής υπήρξε ο καλύτερος όλων στην ιστορία του εκάστοτε αθλήματος. Πελέ ή Μαραντόνα? Μέσσι ή Κριστιάνο? Τζόρνταν ή Μάτζικ Τζόνσον? Σένα ή Σουμάχερ? Φέντερερ ή Σάμπρας?

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κάθε αθλητής ήταν μοναδικός. Και συνέβαλε στο να μεγαλώσει το άθλημα το οποίο υπηρέτησε. Πολλές φορές όμως υπάρχει δυσκολία στο να καταλήξουμε στον καλύτερο. Δεν είναι μόνο το ταλέντο και οι ικανότητες του κάθε αθλητή που τον χρίζουν ως τον καλύτερο αλλά και οι τίτλοι, οι πρωτιές, τα μετάλλια, τα πρωταθλήματα κλπ.

Για παράδειγμα στην πυγμαχία ο δυνατότερος πυγμάχος στην ιστορία Earnie Shavers δεν πήρε ποτέ παγκόσμιο τίτλο. Είχε την ατυχία να ζήσει στην εποχή του Larry Holmes απ’τον οποίο έχασε τις δυο φορές που συναντήθηκαν στο ρινγκ. Ο Shavers λοιπόν με την τερατώδη δύναμη δεν μπορεί ποτέ να χαρακτηριστεί ως κορυφαίος.

Πολλά λοιπόν τ’αθλήματα, πολλά και τα debate..! Στην πυγμαχία όμως στην ερώτηση στο ποιος ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών η απάντηση είναι πολύ απλή… Ο Sugar Ray Robinson..!

O Ray Robinson στους 85 ερασιτεχνικούς του αγώνες που έδωσε είχε 85 νίκες με 69 KO’s, ενώ στους πρώτους 131 επαγγελματικούς τους αγώνες έχασε 1 φορά από τον Jake La Motta (τον κέρδισε στους επόμενους 5 μεταξύ τους αγώνες). Συνολικά έδωσε 200 επαγγελματικούς με τις περισσότερες ήττες να έρχονται στην δύση της καριέρας του σε πιο βαριές κατηγορίες από τα welterweights στα οποία κυρίως πρωταγωνίστησε.

O Muhammad Ali, o Joe Louis, o Henry Armstrong, o Sugar Ray Leonard, O Tommy Hearns τον θεωρούσαν τον καλύτερο. Το ίδιο και οι προπονητές Eddie Futch, Bill Miller, Roger Mayweather.

Στο ρινγκ μπορούσε να κάνει τα πάντα, σε όποιο ρυθμό και με όποιο στυλ  εκείνος επέλεγε. Και όλα αυτά σε μια περίοδο με τεράστιο ανταγωνισμό σε όλες τις κατηγορίες. Ψηφίστηκε ως καλύτερος πυγμάχος της δεκαετίας των ’50, 6 φορές καλύτερος της χρονιάς. Το Ring Magazine και το ESPN τον επέλεξαν ως καλύτερο όλων των εποχών.

Ο Sugar Ray Robinson ήταν ότι καλύτερο έχει ν’αναδείξει η παγκόσμια πυγμαχία..! Χειρότερη στιγμή της καριέρας του ήταν όταν μ’ένα αριστερό κροσέ σκότωσε τον 22χρονο Jimmy Doyle. Η ειρωνεία ήταν ότι το βράδυ πριν τον αγώνα ο Robinson το είχε ονειρευτεί.