Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών μας κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας μας.  Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα στα σημεία του δέρματος με ψωρίαση ανανεώνονται κάθε 4-6 ημέρες, ενώ στο φυσιολογικό δέρμα τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 28-30 ημέρες.

Λόγω της πάθησης αυτής, τα δερματικά κύτταρα, τα λεγόμενα κερατινοκύτταρα, δημιουργούν σκληρά στην αφή «μπαλώματα», τις ψωριασικές πλάκες, που αποβάλλονται από το σώμα μας με τη μορφή νιφάδων ή λεπιών και προκαλούν φαγούρα. Τα σημεία που προσβάλλονται συνηθέστερα είναι οι αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο, το κατώτερο σημείο της μέσης μας, οι παλάμες και τα πέλματα.

Τι προκαλεί την ψωρίαση;

Το ακριβές αίτιο της ψωρίασης εξακολουθεί να είναι άγνωστο. Είναι μια σύνθετη νόσος με πολλαπλά δυνητικά αίτια. Σίγουρα εμπλέκεται κάποια γενετική προδιάθεση, που όμως δεν μεταφράζεται υποχρεωτικά σε εκδήλωση της νόσου σε όλα τα άτομα που την έχουν. «Ενεργοποιείται» από άλλους παράγοντες, πιθανότατα περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς.

Υπάρχουν πολλοί ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι ονομάζονται παράγοντες ενεργοποίησης, οι οποίοι μπορεί επίσης να συντελέσουν στην ανάπτυξη ψωρίασης ή στην έξαρση των συμπτωμάτων της.

  1. Κάποια είδη τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά, τα εσπεριδοειδή, η γλουτένη και τα πλούσια σε λιπαρά φαγητά φαίνεται να επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

2. το στρες / έντονη συναισθηματική κατάσταση,

3. η παχυσαρκία,

4. το αλκοόλ

5. και το κάπνισμα είναι ακόμα μερικοί παράγοντες που μπορεί πυροδοτήσουν εξάρσεις,

6. όπως και κάποια φάρμακα,

7. η υπερβολική έκθεση στον ήλιο,

8. ο ψυχρός και ξηρός καιρός,

9. κάποιες ιώσεις και

10. φυσικά το ξύσιμο, που αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανακουφιστικό, στην περίπτωση της ψωρίασης δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο ευερεθιστότητας, πρόκλησης πληγών και παραγωγής ακόμα περισσότερων νιφάδων.

Οι παράγοντες ενεργοποίησης είναι διαφορετικοί για τον καθένα – κάτι που προκαλεί την εμφάνιση της ψωρίασης σε κάποιον μπορεί να μην επηρεάζει καθόλου κάποιον άλλο. Για να βρείτε τι προκαλεί τις εξάρσεις της νόσου σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε διεξοδικά με τον γιατρό σας.

Εκείνος θα σας εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθησή σας, θα σας ενημερώσει για τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας, θα σας δώσει λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σας ταλαιπωρούν και φυσικά θα σας ενημερώσει σχετικά με τις διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές.

Μπορεί η ψωρίαση να μην θεραπεύεται, όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι να την αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τη συχνότητα και την έκταση των συμπτωμάτων της. Μην ξεχνάμε ότι ως ένα χρόνιο νόσημα, πιθανότατα θα μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή, οπότε είναι σημαντικό να το αποδεχτούμε και να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Έτσι, θα είμαστε πιο δεκτικοί στη διαχείρισή του. Κύριος σύμμαχός μας σε αυτό, ο γιατρός μας.