Όλοι μας έχουμε αντιληφθεί την σημαντικότητα της διατροφής μας σε καθημερινή βάση. Η διατροφή για έναν διαβητικό είναι το Α και το Ω προκειμένου να καταφέρει να ελέγξει το σάκχαρό του αποφεύγοντας έτσι κρίσεις υπογλυκαιμίας, ή υπεργλυκαιμίας.

Χάρη στα πολύτιμα συστατικά ορισμένων τροφών, οι διαβητικοί καταφέρνουν να ελέγξουν, να θέσουν υπό έλεγχο την πάθησή τους, αλλά και να βελτιώσουν και την γενικότερη υγεία τους. Ας δούμε παρακάτω 4 τροφές οι οποίες βοηθούν καταλυτικά στην συγκεκριμένη πάθηση.

Ξηροί καρποί: Σύμφωνα με μελέτες, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα τους (π.χ. βούτυρο αμυγδάλου) μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού στα άτομα με διαβήτη, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου και των λιπιδίων του αίματος.

Γιαούρτι: Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα προϊόντα με προβιοτικά δεν ωφελούν μόνο το γαστρεντερικό αλλά και άλλες πτυχές της υγείας. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη προβιοτικών οδηγεί σε μείωση του σακχάρου νηστείας αλλά και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Μύρτιλα/Μούρα: Σύμφωνα με μελέτες, τα μύρτιλα –αλλά και άλλα μούρα όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα– βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό συνεπάγεται ότι τα κύτταρα αξιοποιούν καλύτερα την ορμόνη για την εξισορρόπηση του σακχάρου.

 Ρεβίθια: Τα όσπρια και ιδιαίτερα τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή διασπώνται αργά στον οργανισμό και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine η τακτική κατανάλωση οσπρίων οδηγεί σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.