Ηλεκτρολύτες ονομάζονται τα ηλεκτρικά φορτισμένα ιόντα –π.χ. νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου– που συμβάλλουν σε ποικίλες βιολογικές διεργασίες, όπως η μυϊκή και νευρική λειτουργία και ο έλεγχος της διαθεσιμότητας υγρών στο σώμα.

Εκτός από τα αθλητικά ποτά που σίγουρα κάποιος θα σας συστήνει, μια σωστή διατροφή πάντα μπορεί να αναπληρώσει οποιαδήποτε θρεπτικά συστατικά, καθώς είναι και ο καλύτερος τρόπος αναπλήρωσης σε σχέση με τα υποκατάστατα αθλητικά ποτά. Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις τροφές που μας αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες.

Σοκολατούχο γάλα: Το γάλα δίνει ασβέστιο, το οποίο συμβάλλει στη σκελετική υγεία και ταυτόχρονα εμπλέκεται στη μετάδοση των νευρικών σημάτων και στη λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, παρέχει μια καλή δόση νατρίου και καλίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή σύσπαση των μυών. Η αναλογία υδατανθράκων-πρωτεϊνών στο σοκολατούχο γάλα είναι ιδανική για να πάρετε ενέργεια αλλά και να βοηθήσετε τους μυς σας να αναρρώσουν μετά τη γυμναστική.

Μπανάνα: Η μπανάνα φημίζεται για την περιεκτικότητά της σε κάλιο, επομένως είναι το ιδανικό φρούτο μετά τη γυμναστική. Αντίστοιχη ποσότητα δίνουν βέβαια και άλλα φρούτα, όπως το πεπόνι και το καρπούζι.

Στραγγιστό γιαούρτι: Για να απελευθερώσουν ενέργεια, τα κύτταρά μας χρειάζονται φώσφορο. Ο συγκεκριμένος ηλεκτρολύτης βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις πρωτεϊνούχες τροφές. Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς δίνει επίσης ασβέστιο.

 Πασατέμπος: Παρά το μικρό του μέγεθος, ο πασατέμπος παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μόλις δύο κουταλιές της σούπας δίνουν 74 mg μαγνησίου, ποσότητα που καλύπτει το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τον μέσο ενήλικα.