Εννοείται πως ο μεταβολισμός μας χρειάζεται κατά διαστήματα ενίσχυση και πως η καθημερινή διατροφή μας παίζει κομβικό ρόλο σε αυτό.

  1. Μη επαρκής ενυδάτωση. Όπως ξέρεις, το να μένεις ενυδατωμένος/η είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σου. Ωστόσο, η κατανάλωση νερού είναι επίσης απαραίτητη για να κρατήσεις ενεργοποιημένο τον μεταβολισμό σου. Ακόμη και αν είσαι ελαφρά αφυδατωμένος/η, ο μεταβολισμός σου μπορεί να μειωθεί. Καλό είναι να πίνεις περίπου 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ποσότητα όμως που κυμαίνεται ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, το βάρος και τη σωματική σου δραστηριότητα. Μάλιστα, το παγωμένο νερό φαίνεται να αυξάνει έστω και ελάχιστα τον μεταβολισμό, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να φέρει τη θερμοκρασία του σε αυτήν του σώματος, καίγοντας μερικές παραπάνω θερμίδες.
  2. Μη επαρκής ύπνος. Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο σε ωθεί σε ανθυγιεινά τρόφιμα και γλυκά, αλλά παράλληλα επιδρά αρνητικά και στον μεταβολικό σου ρυθμό, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται περισσότερες θερμίδες στο σώμα σου. Φρόντισε, λοιπόν, να κοιμάσαι κάθε βράδυ τουλάχιστον επτά ώρες, ώστε να έχεις την ενέργεια που χρειάζεσαι.
  3. Παράληψη του πρωινού. Τρώγοντας το πρωινό σου γεύμα, ενεργοποιείς τον μεταβολισμό σου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει μειωθεί. Έρευνες δείχνουν ότι ένα καλό πρωινό μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό και να συμβάλλει καταλυτικά στην απώλεια βάρους. Εκτός από το γεγονός ότι σε βοηθάει να κάψεις περισσότερες θερμίδες, το πρωινό περιορίζει και την όρεξή σου για φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  4. Ελλιπή πρόσληψη πρωτεΐνης. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ενισχύει την απώλεια λίπους, αυξάνοντας τη θερμογένεση και επιφέροντας το αίσθημα κορεσμού. (θερμογένεση είναι η δαπάνη ενέργειας που απαιτείται για την πέψη των θρεπτικών συστατικών). Κατά τη διαδικασία της πέψης, η πρωτεΐνη αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες περισσότερο από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Επίσης καλό θα είναι το 15-20% των ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνεις να προέρχεται από πηγές πρωτεϊνών με λίγα λιπαρά, όπως είναι το άπαχο τυρί, ο τόνος, το αυγό ή οι ανάλατοι ξηροί καρποί.
  5. Λιγοστά ημερήσια γεύματα. Μπορεί να νομίζεις ότι περιορίζοντας σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων σου θα καταφέρεις να αδυνατίσεις, όμως στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η κατανάλωση των σωστών ενδιάμεσων γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των καύσεων του οργανισμού σου και να σε κρατήσει χορτάτο/η μέχρι το κυρίως γεύμα σου. Έτσι, θα έχεις ενεργοποιημένο μεταβολισμό και δε θα καταλήξεις να τρως παραπάνω από αυτό που σου χρειάζεται. Επίλεξε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Αυτά είναι μερικά από τα λάθη που σχετικά εύκολα μπορείς να διορθώσεις στην καθημερινότητά σου και ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε!!