Όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι όταν εμφανιστούν σπυράκια στο δέρμα μας, κάποιος πόρος του δέρματος έχει φράξει. Τα βακτήρια κάνουν την εμφάνισή τους στο δέρμα μας, ενώ σχηματίζεται κύστη όταν η κατάσταση της λοίμωξης προχωρήσει σε επόμενα στάδια. Τα λεγόμενα εσωτερικά σπυράκια είναι εκείνα που είναι περισσότερο επώδυνα αλλά και αντιαισθητικά, ενώ καλύπτονται πολύ δύσκολα.

Τόσο τα εσωτερικά, όσο και τα εξωτερικά σπυράκια, τα οποία φαντάζονται περισσότερο αθώα, δεν πρέπει να τα πειράζεται και να τα σπάτε, διότι το μόνο που μπορείτε να καταφέρετε είναι να κερδίσετε μια ουλή στο δέρμα, άλλοτε μόνιμη, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα πονέσετε πολύ.  Ας δούμε παρακάτω 5 βασικούς λόγους για τους οποίους τα σπυράκια κάνουν την εμφάνισή τους:

  • Γυμνάζεστε και ιδρώνετε: Η υπερβολική εφίδρωση ,ειδικά όταν ασκείστε, μπορεί να φράξει τους πόρους στην επιδερμίδα σας, γεγονός που οδηγεί σε ακμή. Τα ρούχα που φοράτε όταν γυμνάζεστε (ιδιαίτερα αν είναι εφαρμοστά) μπορεί επίσης να τρίβονται πάνω στο δέρμα σας και να επιδεινώνουν την ακμή. Να θυμάστε να κάνετε πάντα ντους μετά από έντονη άσκηση και να πλένετε το πρόσωπό σας με ειδικό σαπούνι για την ακμή για να διατηρείτε τους πόρους καθαρούς.
  • Χρησιμοποιείτε προϊόντα ομορφιάς που κλείνουν τους πόρους της επιδερμίδας σας: Πολλά προϊόντα περιέχουν συστατικά που φράζουν τους πόρους και ίσως δεν το γνωρίζετε.
  • Αλλεργία σε απορρυπαντικά: Πολλά καθαριστικά προϊόντα ρούχων και μαλακτικά, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και να οδηγήσουν σε δερματίτιδα, που συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα ως ακμή.
  • Έχετε περίοδο: Η παραγωγή ανδρογόνων προκαλεί υπερδιέγερση των αδένων των φυσικών ελαίων της επιδερμίδας σας και μπορεί να προκαλέσει έξαρση σε σπυράκια ειδικά κατά μήκος του σαγονιού. Οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν υποχώρηση με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά προηγουμένως πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.
  • Ξεχνάτε να βγάλετε το μεϊκάπ: Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν τη διαδικασία ως αγγαρεία στο τέλος μιας κουραστικής μέρας και την αναβάλλουν για το πρωί. Αν κοιμάστε με το μεϊκάπ στο πρόσωπό σας, το πρωί είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε με σπυράκι.