Η διατροφή όπως γνωρίζουμε μπορεί να επηρεάσει τα πάντα.. ακόμα και τον ύπνο μας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές – συνήθειες διαταράσσουν τον ύπνο μας, διότι η έλλειψη επαρκούς ποιοτικού ύπνου μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την καθημερινότητά μας, ακόμα και την συμπεριφορά μας.

Γιατί η διατροφή μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας;

Ένα πλούσιο γεύμα θα αναγκάσει το κυκλοφορικό σύστημα να στείλει περισσότερο αίμα στο γαστρεντερικό σύστημα ώστε να γίνει η πέψη. Για παράδειγμα, τα τηγανητά ή επεξεργασμένα τρόφιμα θα επηρεάσουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος που πρέπει να εργαστεί σκληρά προκειμένου να επεξεργαστεί το γεύμα σας.

1) Σοκολάτα: Πιθανότατα θα αποφεύγατε ένα φλιτζάνι καφέ πριν πέσετε στο κρεβάτι, αλλά αυτό δεν είναι η μοναδική πηγή καφεΐνης. Περίπου 30 γραμμάρια σοκολάτας περιέχουν σχεδόν 23 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, δηλαδή ένα τέταρτο του ποσού σε ένα φλιτζάνι καφέ.

2) Νερό: Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό σας. Παρόλα αυτά, καλό είναι να αποφεύγετε να καταναλώνετε πολύ νερό πριν κοιμηθείτε, καθώς έτσι οι βραδινές επισκέψεις στην τουαλέτα θα γίνουν πιο συχνές.

3) Αλκοόλ: Το να τελειώσετε την ημέρα σας με ένα ποτήρι κρασί μάλλον δεν είναι καλή ιδέα. Το συκώτι σας εργάζεται σκληρά για να απομακρύνει το αλκοόλ από τον οργανισμό σας, ενώ εσείς κοιμάστε και αυτό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

4) Αθλητικά ποτά: Τα αθλητικά ποτά και τα σνακ περιέχουν διεγερτικά συστατικά, όπως η καφεΐνη για να αυξήσουν τις επιδόσεις των αθλητών. Προσπαθήστε να μην τα καταναλώνετε πριν τον ύπνο και ελέγξτε τις ετικέτες τους για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν καφεΐνη.

5) Καυτερή σάλτσα: Το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει τις λειτουργίες του κατά τη διάρκεια του ύπνου και τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι και να σας προκαλέσουν καούρα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.