Γενικά
Το νερό είναι το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος ενώ χωρίς αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν μόνο για μερικές ημέρες. Περίπου το 63% του σωματικού βάρους σε ενήλικες άνδρες είναι νερό ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό αυτό είναι περίπου 50 – 55%, επειδή έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από ό, τι οι άντρες. Στα νεογέννητα βρέφη, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75% περίπου.

Το νερό συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαδικασία της θερμορύθμισης καθώς και στη φυσική και γνωστική απόδοση.

Που ωφελεί η σωστή ενυδάτωση;

Η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά  επειδή τα αραιωμένα ούρα βοηθάνε στην πρόληψη από το σχηματισμό λίθων. Επιπλέον, το νερό θεωρείται μια ουσιαστική τακτική για τη διαιτητική διαχείριση του διαβήτη επειδή περιορίζει την ανάπτυξη της κετοξέωσης κατά τη διάρκεια ανεπάρκειας ινσουλίνης στο διαβήτη τύπου 1, ενώ βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επαρκή ποσότητα υγρών επίσης έχει συσχετισθεί με διάφορα οφέλη στο γαστρεντερικό σύστημα: Χαμηλότερο ποσοστό της δυσκοιλιότητας και μείωση της χρήσης των καθαρτικών, μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, μείωση της πιθανότητας λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, μείωση των προβλημάτων που αφορούν την οδοντοστοιχεία και οφέλη από βρογχοπνευμονικές διαταραχές.

Πως θα καταλάβω ότι έχω πάθει αφυδάτωση;

  • Από το αίσθημα της κόπωσης. Όταν αισθάνεσαι κούραση, ζαλάδα ή εξάντληση, τότε δεν έχεις ενυδατώσει καλά τον οργανισμό σου.
  • Από το χρώμα των ούρων. Όταν αυτό είναι σκούρο κίτρινομ φρόντισε να πιεις πολύ νερό.

Δες 6 tips για καθημερινή “εσωτερική” ενυδάτωση.

  1. Κρύες σούπες λαχανικών Έχουν λίγες θερμίδες μπορείς να τις παρασκευάσεις στο σπίτι και να τις καταναλώνεις στο γραφείο. Θα σε ξεδιψάσουν και θα σε χορτάσουν.
  2. Χυμοί φρούτων Για να μην επιβαρύνεσαι με πολλές θερμίδες, γέμισε το μισό ποτήρι με φρέσκο χυμό και το άλλο μισό με σόδα ή νερό. Επίσης μπορείς να κάνεις τους χυμούς παγάκια και να τα ρίχνεις στο νερό σου ή στη σόδα.
  3. Καρπούζι Η περιεκτικότητα σε νερό ξεπερνά το 80%. Έτσι, καταναλώνοντας 200 γραμμάρια από αυτό το φρούτο είναι σαν να πίνεις μισό ποτήρι νερό!
  4. Πράσινο τσάι και βότανα Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και είναι δροσιστικά. Για περισσότερη γεύση πρόσθεσε πορτοκάλι, λεμόνι ή φρέσκια μέντα.
  5. Γιαυρτορόφημα Χτύπα στο μπλέντερ 1 κεσεδάκι γιαούρτι με 2% λιπαρά, 1 χούφτα φράουλες και μισό ποτήρι νερό. Είναι ιδανικό για το πρωινό σου.
  6. Κοκτέιλ λαχανικών Ο τοματοχυμός, το καροτόζουμο με λεμόνι, ο αγγουροχυμός με τριμμένο άνηθο είναι δημιουργικές, γευστικές προτάσεις με λίγες θερμίδες που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ενυδατωμένος/η.