Πρόλυψη

Όπως όλοι γνωρίζουμε η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μορφή θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή στον τρόπο ζωής αλλά και η τροποποίηση διάφορων παραγόντων κινδύνου, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των αρθρώσεων αλλά και στην καθυστέρηση της εμφάνισης συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια χρόνια ρευματική πάθηση που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Αυτό που χαρακτηρίζει την οστεοαρθρίτιδα είναι η βλάβη που υφίσταται ο χόνδρος, η ουσία δηλαδή που βρίσκεται στο σημείο που ενώνονται τα δυο οστά και τα προφυλάσσει από τη τριβή μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα της βλάβης αυτής είναι το άτομο που εμφανίζει οστεορθρίτιδα, να υποφέρει από έντονους πόνους και ενδεχόμενο οίδημα στις αρθρώσεις.

6 TIPS για να βελτιώσετε ή να καθυστερήσετε τις βλάβες στο σκελετικό σύστημα

Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου κυμαίνεται από 700 έως 1.000 mg. Τα κορίτσια στην εφηβεία, οι αθλητές, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση συχνά χρειάζονται ενίσχυση της πρόσληψης ασβεστίου μέσω συμπληρώματος, καθώς οι ανάγκες του οργανισμού τους στο μέταλλο είναι αυξημένες και δυσκολεύονται να τις καλύψουν μόνο μέσω της διατροφής τους.

Ισορροπημένη διατροφή Τα γαλακτοκομικά φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, ωστόσο το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία τροφών, όπως το τόφου, ο σολομός, η βρόμη, οι σαρδέλες και τα ρεβίθια. Αρκετό ασβέστιο δίνουν επίσης τα λαχανικά με πράσινο και κίτρινο χρώμα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά το σπανάκι, καθώς το οξαλικό οξύ που περιέχει εμποδίζει την αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Παρακολούθηση των επιπέδων βιταμίνης D Η βιταμίνη D προωθεί την απορρόφηση του ασβεστίου. Ο οργανισμός μας συνθέτει φυσικά τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ σε ένα ποσοστό περίπου 10% τη βιταμίνη D τη λαμβάνουμε από τροφές όπως το αυγό, τα μανιτάρια και τα λιπαρά ψάρια.

Σωματική άσκηση Το τρέξιμο, το ζωηρό περπάτημα, οι ασκήσεις με βάρη και η γιόγκα είναι μερικές από τις μορφές άσκησης με αποδεδειγμένα οφέλη για τη σκελετική υγεία. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 75.000 δρομείς, το τρέξιμο συνδέεται με έως και 50% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης αρθρίτιδας.

Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών έχει συνδεθεί, στο πλαίσιο ερευνών, με χαμηλότερο ποσοστό απορρόφησης του ασβεστίου.

Υγιές σωματικό βάρος Τόσο ο πολύ χαμηλός όσο και ο πολύ υψηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας οστικής πυκνότητας και κατοπινού κατάγματος.