Έχουμε ακούσει πολλές φορές για τα οφέλη της γυμναστικής και γενικά οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας, σε υγεία και σώμα. Φυσικά η άσκηση είναι αυτή που σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μας βοηθάει να κρατάμε σε φόρμα το σώμα μας, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος χωρίς περιττό λίπος και να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από παθήσεις και προβλήματα υγείας.

Μεγάλη σημασία, όμως, έχει η γυμναστική στη ζωή μας και στο κομμάτι της ψυχολογίας. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη διαχείριση του θυμού και του άγχους και βελτιώνουν την ψυχολογία μας αφού ανεβάζουν τη διάθεσή μας.

Έρευνες δείχνουν ότι μισή ώρα γυμναστική την ημέρα μπορεί να μειώσει το άγχος που αισθανόμαστε και μαζί με μια καλή διατροφή που ακολουθούμε να συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που μας φτιάχνει τη διάθεση και μας κάνει να νιώθουμε ευεξία.

Όταν ασχολούμαστε με μία φυσική δραστηριότητα αλλά και μετά το τέλος της, παράγονται στον οργανισμό μας ορμόνες εκ των οποίων κάποιες σχετίζονται με την ψυχική μας κατάσταση. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα που είναι γυναικείες ορμόνες, ανεβάζουν τη διάθεσή μας αλλά και βοηθούν στη διάσπαση του λίπους. Η παραγωγή τους ενισχύεται στη διάρκεια της άσκησης αλλά συνεχίζουν να ενεργούν και μετά το τέλος της. Οι ενδορφίνες πάλι, είναι πολύ σημαντικές ορμόνες που δρουν σημαντικά για την ψυχολογία μας, λειτουργούν κατά του στρες και έχουν επιπλέον αντιγηραντικές ιδιότητες. Κι αυτές παράγονται στη διάρκεια της άσκησης και κυρίως μετά από αεροβική γυμναστική.