Το αίσθημα των παλμών περιγράφεται ως αρκετά ενοχλητικό και μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Είναι όταν ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί τους παλμούς της καρδιάς του και ενώ είναι συχνό σύμπτωμα και δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με αρρυθμία.

Αν δεν υπάρχει σοβαρή υποκείμενη αιτία, το αίσθημα παλμών μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις που κάνουν την καρδιά να «δουλεύει» περισσότερο, όπως το άγχος. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε

1) Αφυδάτωση,

2) έντονη άσκηση, 

3) εγκυμοσύνη,

4) υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης,

5) κάπνισμα κλπ.

Αν δεν συνοδεύεται από αρρυθμία ή άλλη καρδιοπάθεια, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας

Τεχνικές χαλάρωσης: Το άγχος επιδεινώνει το αίσθημα παλμών, καθώς παράγεται περισσότερη αδρεναλίνη από τα επινεφρίδια. Δοκιμάστε να καθίσετε σε στάση οκλαδόν με τα πόδια σας σταυρωμένα και να πάρετε βαθιές ανάσες από τη μύτη, εκπνέοντας από το στόμα. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να νιώσετε πως χαλαρώνετε.

Τονώστε το νευρικό σύστημα: Η διέγερση του εγκεφάλου αντανακλά στους πνεύμονες και στην καρδιά, αυξάνοντας τους παλμούς. Τονώστε το νευρικό σας σύστημα, κάνοντας ένα κρύο ντους. Μπορείτε επίσης να κρατήσετε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα.

Πίνετε νερό: Η αφυδάτωση αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς. Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα περιέχει μικρότερη αναλογία νερού και γίνεται πιο παχύρευστο, με αποτέλεσμα η καρδιά να δυσκολεύεται να το στείλει μέσω των φλεβών και των αγγείων στα όργανα. Η συνέπεια είναι να λειτουργεί πιο εντατικά, αυξάνοντας τους παλμούς.

Αποφεύγετε τα διεγερτικά: Πολλές ουσίες συμβάλλουν στην αύξηση των παλμών, όπως τα ποτά και τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη, τα προϊόντα καπνού, το υπερβολικό αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα κλπ.

Επαναφέρετε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών: Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για τις συσπάσεις των μυών, ώστε ο άνθρωπος να κινείται, να ανασαίνει, να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος και να λειτουργεί ομαλά η καρδιά. Οι ηλεκτρολύτες που ωφελούν την υγεία της καρδιάς είναι το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το νάτριο.