Ακμή

Η πιο κοινή δερματική πάθηση είναι η ακμή, παρ’ όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις έξαρσης η ακμή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το άτομο κυρίως στην αυτοπεποίθηση και την διάθεσή του. Οι πιο κοινά αποδεκτοί τρόποι αντιμετώπισης της ακμής είναι κάποιες κρέμες, φαρμακευτικές αγωγές και λοσιόν, όμως πόσο καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει η διατροφή;

Φρούτα, λαχανικά, ψάρια, άπαχο κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηροί καρποί, εφοδιάζουν κάθε όργανο με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος μας. Οπότε καταλαβαίνουμε αμέσως ότι ακόμα και ακμή έχει λόγο εμφάνισης και πως μια άστατη και κακή διατροφή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο εσωτερικά στον οργανισμό μας, όσο και εξωτερικά.

Ας δούμε παρακάτω μερικές τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε:

Μειώστε τη ζάχαρη και το αλάτι: Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ζάχαρης με την επιδείνωση της ακμής, ενώ τόσο η ζάχαρη όσο και το αλάτι προκαλούν αύξηση του βάρους αλλά και του κινδύνου ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η νεφροπάθεια και οι καρδιοπάθειες.

Αποφεύγετε τα τηγανητά και τις επεξεργασμένες τροφές: Περιέχουν ανθυγιεινά λιπαρά και κενές θερμίδες, είναι δηλαδή τροφές χωρίς θρεπτική αξία και σε κάποιους ανθρώπους προκαλούν ακμή.

Επιλέγετε τροφές με αντιοξειδωτικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο χρώμα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες, παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση της φλεγμονής στο σώμα. Οι τροφές με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι τα μούρα, τα αυγά και τα ψάρια.