Το ακτινίδιο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, αποτελεί συνήθως την πρώτη σύσταση γιατρών και διαιτολόγων σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ανεξάρτητα από την αιτιολογία της (ευερέθιστο έντερο, εγκυμοσύνη, συμπληρώματα σιδήρου κ.α). Το ακτινίδιο είναι πράσινο εσωτερικά και καλύπτεται από ένα λεπτό καφέ και χνουδωτό φλοιό, έχοντας ιδιαίτερη γεύση, συνήθως όξινη.

Από που προέρχεται το ακτινίδιο;

Η χώρα προέλευσης του φρούτου είναι πρωτίστως η Κίνα, ενώ φυτρώνει και σε περιοχές της Σιβηρίας, της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Μαλαισίας.  Σε κάθε περίπτωση στις μέρες μας καλλιεργείται πλέον και σε πολλές άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Θρεπτικά Συστατικά

Τα ακτινίδια είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα τα ακτινίδια περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και κάλιο. Επιπλέον είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Χάρη σ’ αυτά τα συστατικά το ακτινίδιο μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία μας.

Συμβάλει το ακτινίδιο στην υγεία μας;

  1. Πέψη. Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πέψη. Επιπλέον, περιέχουν ένα πρωτεολυτικό ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη και δρα διασπώντας τις πρωτεΐνες βοηθώντας έτσι στην πέψη τους.
  2. Αρτηριακή Πίεση. Τα ακτινίδια μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Πιο συγκεκριμένα σε μια μελέτη φάνηκε ότι η κατανάλωση 3 ακτινιδίων την ημέρα μείωσε σημαντικά την πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς, προλαμβάνοντας έτσι τις επικίνδυνες επιπτώσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
  3. Στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA, πράγμα που συχνά οδηγεί σε διάφορες απειλητικές για την ζωή παθήσεις όπως καρκίνο, νευροεκφυλιστικές νόσους και ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος. Το ακτινίδιο χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες. Το ακτινίδιο λοιπόν φαίνεται ότι μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.
  4. Θρόμβωση. Το ακτινίδιο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας σχηματισμού θρόμβου στα αγγεία. Μια μελέτη έδειξε ότι η βρώση 2-3 ακτινιδίων την ημέρα μείωσε σημαντικά το ρίσκο θρόμβωσης αλλά και την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
  5. Όραση. Η κύρια αιτία της απώλειας οράσεως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα ακτινίδια έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία των οφθαλμών από αυτή. Σε μια έρευνα διαπιστώθηκε ότι μετά από την κατανάλωση τριών φρούτων την ημέρα η πιθανότητα εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας μειώθηκε κατά 36%. Η ευεργετική αυτή ιδιότητα των ακτινιδίων μπορεί να αποδοθεί στο ότι τα ακτινίδια είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καροτενοειδή που αποδεδειγμένα προστατεύουν την υγεία των ματιών.

Συμπερασματικά, παρά το περίεργο χνουδωτό φλοιό τους τα ακτινίδια χαρίζουν απλόχερα τα εξαιρετικά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους. Μπορούμε εύκολα να το εντάξουμε στην διατροφή μας σαν συνοδευτικό με το γιαούρτι μας ή ακόμη και μέσα σε φρουτοσαλάτα.