Λόγω της δύσκολης κατάστασης που διανύουμε με τον covid 19 σίγουρα μερικά από τα συμπτώματα όπως η απώλεια της γεύσης είναι ένα από τα πρώτα και κυριότερα σημάδια. Είναι όμως η μοναδική αιτία ο covid για να χάσουμε την γεύση μας; Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις αιτίες για την απώλεια της γεύσης..

Παχυσαρκία: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά τις γεύσεις συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Ειδικότερα, οι παχύσαρκοι είχαν μεγαλύτερη δυσκολία στο να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές γεύσεις.

Βιασύνη: Όσο περισσότερο μασάτε το φαγητό σας, τόσο περισσότερο το απολαμβάνετε. Όταν δεν δίνετε χρόνο στην καλή μάσηση της τροφής, δεν καταλαβαίνετε και τη γεύση της.

Κάπνισμα: Όσοι σταματούν να καπνίζουν, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στη γεύση και την όσφρηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καπνός βλάπτει τους γευστικούς κάλυκες.

Συνδυασμοί γεύσεων: Η γλώσσα χωρίζεται σε περιοχές, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να ανιχνεύσει μία από τις τέσσερις γεύσεις. Καλό είναι λοιπόν το γεύμα να διαθέτει ποικιλία, αλλά χωρίς η μία γεύση να καλύπτει την άλλη.


Συντήρηση τροφίμων: Όταν τα τρόφιμα δεν συντηρούνται σωστά, αλλοιώνεται η γεύση τους και αποκτούν δυσάρεστη μυρωδιά. Μην καταναλώνετε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους και προτιμάτε τις αεροστεγείς συσκευασίες.


Μαγείρεμα: Το υπερβολικό ψήσιμο ή βράσιμο των τροφών καταστρέφει τη γεύση και τη μυρωδιά τους, αλλά και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως οι βιταμίνες. Οι γεύσεις των φαγητών αναδεικνύονται όταν τα φαγητά βρίσκονται στη σωστή θερμοκρασία.