Αρθρίτιδα είναι το όνομα για μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις. Αυτές οι παθήσεις προκαλούν βλάβη στις αρθρώσεις, που οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία. Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά σημεία της άρθρωσης και κάθε σχεδόν άρθρωση στο σώμα.

Η αρθρίτιδα επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

• πόνος

• δυσκαμψία αρθρώσεων (μειωμένη κίνηση)

• πρήξιμο αρθρώσεων

• ερεθισμός (κοκκινίλα) και θερμότητα σε άρθρωση

• γενικά συμπτώματα, όπως η κόπωση, η απώλεια βάρους ή το αίσθημα αδιαθεσίας.

Υπάρχουν πάνω από 100 μορφές αρθρίτιδας. Κάθε είδος αρθρίτιδας επηρεάζει εσάς και τις αρθρώσεις σας με διαφορετικούς τρόπους. Μερικές μορφές αρθρίτιδας μπορούν επίσης να περιλάβουν άλλα μέρη του σώματος, όπως τα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις μορφές αρθρίτιδας που είναι πιο γνωστές.

1.Oστεοαρθρίτιδα : είναι μια πάθηση που προσβάλλει ολόκληρη την άρθρωση περιλαμβανομένων του οστού, συνδέσμων και μυών.Οφείλεται ουσιαστικά στη φυσική φθορά των αρθρώσεων και σε κακή λειτουργία των ενζύμων. Είναι συχνή σε ανθρώπους άνω των 50 ετών και πιο σπάνια εκδηλώνεται σε νεαρότερα άτομα λόγω κάποιου τραυματισμού. Η οστεοαρθρίτιδα αφορά κυρίως μία μόνο άρθρωση και μπορεί να περιλαμβάνει:

• φλεγμονή στον ιστό γύρω από μια άρθρωση

• βλάβη στον χόνδρο της άρθρωσης –αυτό είναι το προστατευτικό στρώμα στα άκρα των οστών σας που επιτρέπει την ομαλή κίνηση της άρθρωσης

• οστεώδεις προεξοχές γύρω από την άκρη μιας άρθρωσης

• φθορά στους συνδέσμους

2.Ρευματοειδής αρθρίτιδα :Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια αυτοάνοση φλεγμονώδης πάθηση, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται εναντίον των ιστών του ιδίου του οργανισμού. Μπορεί να προσβάλει πολλούς ιστούς και όργανα, αλλά χαρακτηρίζεται κυρίως από φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας γενικότερα.Οποιαδήποτε άρθρωση των άνω και κάτω άκρων μπορεί να προσβληθεί από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά πιο συχνά προσβάλλονται οι πηχεοκαρπικές αρθρώσεις, οι αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών, οι αρθρώσεις των ποδιών και ακολουθούν τα γόνατα.

3.Ουρική αρθρίτιδα: είναι μια κοινή και οδυνηρή πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις. Σχηματίζονται μικροί κρύσταλλοι μέσα και γύρω από την άρθρωση, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και πρήξιμο. Αυτοί οι κρύσταλλοι σχηματίζονται από ένα από τα συνήθη απόβλητα που παράγονται από τον οργανισμό, το ουρικό οξύ. Κανονικά το σώμα αποβάλλει το επιπλέον ουρικό οξύ μέσω των νεφρών στα ούρα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος και το σχηματισμό κρυστάλλων.Η νόσος χαρακτηρίζεται απο έντονο πόνο που  εκδηλώνεται αιφνιδίως σε μια άρθρωση (συνήθως στη βάση του μεγάλου δακτύλου) και είναι πιο συχνή σε άνδρες άνω των 40 ετών. 

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την

• βρείτε από ποιο είδος αρθρίτιδας πάσχετε και μάθετε σχετικά με τις επιλογές θεραπείας σας 

 • παραμείνετε δραστήριοι: διατηρείτε τις αρθρώσεις σας σε κίνηση και γερούς τους μυς σας

• μάθετε τρόπους ελέγχου του πόνου: υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθούν να αντεπεξέρχεστε στον πόνο

• ελέγχετε την κόπωση: μάθετε να εξισορροπείτε την ανάπαυση και τις συνήθεις σας δραστηριότητες

• τηρείτε υγιές βάρος: δεν υπάρχει δίαιτα που μπορεί να θεραπεύσει την αρθρίτιδα αλλά μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι καλύτερη για τη γενική σας υγεία

• παραδεχτείτε τα συναισθήματά σας και ζητήστε υποστήριξη: εφόσον δεν υπάρχει προς το παρόν ίαση  για την αρθρίτιδα είναι φυσικό να αισθάνεστε φόβο, εκνευρισμό, λύπη και μερικές φορές θυμό. Έχετε υπόψη σας αυτά τα συναισθήματα και ζητήστε βοήθεια εάν αρχίσουν να επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή.