Γενικά

Σύμφωνα με έρευνες ένας στους τέσσερις ενήλικες αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου. Αυτό είναι ένα κυρίως χαρακτηριστικό βέβαια των γυναικών. Αν όντως δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα και στριφογυρνάτε στο κρεβάτι σας όλη τη νύχτα, σίγουρα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό (στον γιατρό σας), διαφορετικά θα μπορούσατε να προσέξετε λίγο περισσότερο την διατροφή σας, καταναλώνοντας περισσότερο τις εξής τροφές:

Τροφές που βοηθούν στην αποφυγή της αϋπνίας

1. Κεράσια: Περιέχουν μελατονίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται το βράδυ από τον εγκέφαλο και βοηθά στη ρύθμιση του κιρκαδικού ρυθμού, δηλαδή του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού. Τα κεράσια είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και μαγνησίου, ενώ είναι φτωχά σε θερμίδες (ένα μπολ έχει μόλις 100 θερμίδες).

2. Γαλακτοκομικά: Είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο ευνοεί την παραγωγή σεροτονίνης, που έχει αγχολυτική δράση στον οργανισμό μας. Όπως προκύπτει από διάφορες έρευνες, ακόμη και μικρή ποσότητα μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, ένα ποτήρι γάλα, για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλει σημαντικά σ’ έναν ήρεμο ύπνο.

3. Κρακεράκια ολικής άλεσης: Ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ πριν τον ύπνο είναι τα κρακεράκια ολικής άλεσης. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη της αϋπνίας, σύμφωνα με μελέτες. Για μεγαλύτερη απόλαυση, μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μια μικρή ποσότητα ελβετικού τυριού, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες και ασβέστιο.

4. Ξηροί καρποί (ανάλατοι): Οι ξηροί καρποί περιέχουν μαγνήσιο, ένα μέταλλο που συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες, ώστε να επέλθει η επιθυμητή χαλάρωση και να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου.

5. Μπανάνες: Είναι πλούσιες σε κάλιο και επίσης παρέχουν βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της μελατονίνης. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ, το κάλιο στις μπανάνες λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό και προετοιμάζει το σώμα για ύπνο. Επίσης, η τρυπτοφάνη που περιέχουν οι μπανάνες μετατρέπεται σε μελατονίνη.