Γνωστό ότι εγκυμονεί κινδύνους το απότομο «κόψιμο» βάρους στο οποίο υποβάλλουν το σώμα τους οι αθλητές των μαχητικών αθλημάτων.

Ωστόσο, η τελευταία ανάλυση του ειδικού τμήματος του UFC το αποδεικνύει, μεταφέρει στοιχεία και προτείνει με ποσοστά τα «ιδανικά» της… τακτικής που ακολουθούν οι αθλητές των μαχητικών αθλημάτων. Τόσο το να χάσουν κιλά αλλά και στην επαναφορά τους την ημέρα του αγώνα.

Συγκεκριμένα, το UFC Perfomance Institute δημοσίευσε μια μελέτη 80 σελίδων, στην οποία όμως επισημαίνει ότι δεν μπορεί με αυτή να καλύψει αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ακόμη και άλλα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Τώρα πάμε στα συμπεράσματά που φτάνει το UFC Perfomance Institute σχετικά με το «κόψιμο» βάρους, αλλά και την επαναφορά τους…

Αναφέρεται ότι το καλύτερο είναι οι μαχητές να μπαίνουν στον αγώνα τους, μέχρι 10% περισσότερο από το βάρος από εκείνο που αναφέρεται στο συμβόλαιό τους ως το ιδανικό για τους αγώνες τους.

Υπογραμμίζει ότι οι μαχητές ανά μια εβδομάδα δεν πρέπει να χάνουν περισσότερο από 1,5 % του συνολικού τους βάρους γιατί σε διαφορετική περίπτωση το χάσιμο κιλών να είναι σε μυικό ιστό και όχι σε λίπος.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να προγραμματίζουν την διατροφή τους έτσι ώστε να φτάνουν στο επιθυμητό επίπεδο υπολογίζοντας ότι πρέπει να χάσουν μέχρι 1,5 κιλό την εβδομάδα.

Στο σημείο αυτό μάλιστα εκτιμούν ότι το ιδανικό διάστημα για μια προετοιμασία αγώνα είναι περίπου 8 εβδομάδες, αλλά βασική προϋπόθεση είναι να έχουν κάθε χρόνο πριν αρχίσουν τους αγώνες μια προετοιμασία αρκετών εβδομάδων.