Η  τεχνική του μασάζ χρησιμοποιείται για ποικίλους λόγους από διάφορους φυσικοθεραπευτές. Ο λόγος είναι οτί το μασάζ επιδρά σε πολλά  διαφορετικά επίπεδα( φυσικά, ψυχικά,  και κοινωνικά). Γι’ αυτό τον λόγο είναι μια χρήσιμη προσέγγιση στην πορεία όλων των αθλητών.Το μασάζ είναι θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε ασθενείς. Γίνεται με την επαφή των χεριών στο σώμα και στο κεφάλι, με μάλαξη, πίεση ή δόνηση.Είναι μία τεχνική που γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες και ο Ιπποκράτης την οποία εφάρμοζαν από το 430 π.Χ. Έχουμε αναφορές για την πρακτική του μασάζ στην Ινδία και την Κίνα πριν από 5000 χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς.Έτσι λοιπόν αφού αυτή η τεχνική ήταν τόσο ευεργετική και είχε σημαντικά αποτελέσματα εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων και βοήθησε διάφορα προβλήματα τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής υφής να ξεπεραστούν ευκολότερα.

Τα πλεονεκτήματα του μασάζ στους αθλητές είναι πάρα πολλά και μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση. Το μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή των λεμφικών υγρών, μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση, βοηθά την αποβολή των άχρηστων μεταβολικών προϊόντων και του γαλακτικού οξέος, διεγείρει τις νευρικές απολήξεις, αυξάνει ή μειώνει ανάλογα το μυϊκό τόνο, επαναδομεί τους τραυματισμένους ιστούς και βοηθά την ψυχολογική προετοιμασία του αθλητή.

Το μασάζ είναι χρήσιμο σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας και της διεξαγωγής ενός αγώνα. Στη φάση της προπόνησης χρησιμοποιείται για καλύτερη αποκατάσταση και προετοιμασία του σώματός μας για να δεχθεί την επόμενη έντονη προπόνηση. Στο ζέσταμα πριν τον αγώνα γίνεται καλύτερη αιμάτωση των μυών, αυξάνεται ο μυϊκός τόνος και διεγείρονται οι απολήξεις των νεύρων. Μετά τον τερματισμό του αγώνα και αφού έχει γίνει η απαραίτητη αποθεραπεία, το μασάζ χρησιμοποιείται για τη γρήγορη απομάκρυνση των μεγάλων ποσοτήτων γαλακτικού οξέος που έχουν αποθηκευθεί στους μυς.

Αν θέλετε να έχετε τα μέγιστα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα αθλητικό μασάζ θα πρέπει να κάνετε μετά από κάθε έντονη προπόνηση -είτε είναι διαλειμματική, είτε ανηφόρες, είναι προπόνηση αντοχής. Ένα μασάζ αποθεραπείας λίγες ώρες μετά την προπόνηση θα κρατήσει τους μύες στην βέλτιστη κατάσταση. Όταν πραγματοποιείτε καθημερινές προπονήσεις ο χρόνος ξεκούρασης μεταξύ αυτών είναι αρκετά σύντομος, οπότε και θα πρέπει να δίνετε στο σώμα οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται ώστε να ανακάμψει.Το να πηγαίνει κάποιος για μασάζ «μόνο όταν το χρειάζεται» έχει τα θετικά του -εφόσον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα- αλλά δεν πρόκειται να βοηθήσει σε κάποια έντονη κατάσταση πιασίματος ή πόνου μια ή δυο ημέρες πριν από κάποιο σημαντικό γεγονός. Όσοι προπονούνται περισσότερες από 15-18 ώρες την εβδομάδα θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μασάζ. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό για όσους δουλεύουν, προπονούνται και έχουν οικογένεια. Όχι μόνο από άποψη χρημάτων, αλλά και από άποψη χρόνου. Μια φορά τον μήνα είναι πολύ πιο ρεαλιστικό για τους περισσότερους.

Οι ακόλουθες τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι:

– Soft Tissue Release (STR): Οι μυϊκές διατάσεις σπάνε τις συμφύσεις που βρίσκονται μέσα στις μυϊκές ίνες και τις ευθυγραμμίζει εκ νέου στην σωστή θέση.
 Muscle Energy Technique (MET): Διάταση με ενδυνάμωση σπάει επίσης τις συμφύσεις. Αυτή η τεχνική ενθαρρύνει ένα επίπεδο χαλάρωσης που επιτρέπει στο μυ να διαταθεί περισσότερο απ’ την συνηθισμένη ικανότητα του, όπου όμως δεν του αυξάνει την ελαστικότητα του περισσότερο από πριν για το συγκεκριμένο άτομο.
– Neuromuscular Technique (NMT): Αυτή η τεχνική δουλεύει το νεύρο που ελέγχει τη μυϊκή σύσπαση κι όλες τις κινήσεις του μυ. Δουλεύουμε τα σημεία κλειδιά μέσα στο μυ. Συνήθως πιέζουμε το σημείο ίσα με τρεις βαθιές αναπνοές κατά τη διάρκεια που ο μυς ξεκουράζεται κι έτσι αφαιρεί την ένταση.
– Connective Tissue Massage (CTM): Το μασάζ αυτό σπάει τις συμφύσεις στους συνδετικούς ιστούς, κι έτσι απελευθερώνει τη μυϊκή ίνα να εργαστεί ελεύθερα κι ανεξάρτητα σε συνεργασία με τις υπόλοιπες μυϊκές ίνες για να παράγουν έργο.