Οι κρίσεις πανικού μας βρίσκουν πάντοτε σε έντονες στιγμές στρες, οι οποίες μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σωματικές αντιδράσεις στα άτομα τα οποία τις βιώνουν. Καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα μας και τι είναι οι κρίσεις πανικού, κάτι που όμως δεν θα βοηθήσει στο να τις σταματήσουμε να εμφανίζονται. Μπορούμε όμως με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουμε σημαντικά την εξέλιξή τους.

Προκειμένου να αποφύγετε τις κρίσεις πανικού υπάρχουν αρκετές και διάφορες τακτικές και ειδικές ασκήσεις, όπως το να κόψετε τον πρωινό καφέ, μέχρι και το να εφαρμόζετε ασκήσεις αναπνοής. Ας δούμε παρακάτω μερικές τακτικές που θα βοηθήσουν στην μη εξέλιξη των κρίσεων πανικού:

Αναπνεύστε

Όπως συμβαίνει με τις συμβουλές που δίνονται σε άτομα με άγχος και μπορεί να ακούγονται προφανείς, έτσι και η εκμάθηση μιας αποτελεσματικής τεχνικής αναπνοής μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά όταν βιώνετε μία κρίση πανικού ενώ βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Οι απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να σας βοηθήσουν να γεμίζετε αργά τους πνεύμονές σας, επιβραδύνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό. Κάντε εξάσκηση στο σπίτι, ώστε να είστε προετοιμασμένοι.

Καταγράψτε τις σκέψεις σας

Ένα σημειωματάριο μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση μιας κρίσης πανικού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιμετώπιση των ενοχλητικών σκέψεων ως υλικών αντικειμένων από τα οποία μπορείτε να απαλλαγείτε, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του προβλήματος. Όταν ξεκινάει η κρίση, γράψτε τις σκέψεις που σας ανησυχούν και στη συνέχεια πετάξτε τη σελίδα.

Περιορίστε τα εξωτερικά ερεθίσματα

Όταν αισθάνεστε ότι έρχεται μία κρίση, μια καλή ιδέα είναι να περιορίσετε τα εξωτερικά ερεθίσματα. Προσπαθήστε να βρείτε έναν ήσυχο χώρο όπου μπορείτε να εξασκήσετε τις τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρεθεί ένας ήρεμος χώρος σε ένα γραφείο, γι’ αυτό δοκιμάστε εξωτερικούς χώρους. Όταν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, ένας καλός τρόπος για να επιτύχετε το αποτέλεσμα είναι να εστιάσετε σε ένα μόνο πράγμα ή μία μόνο σκέψη, όπως ένα αντικείμενο ή μία φράση που θα επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας, όσο ξεπερνάτε την κρίση.

Αποφύγετε την καφεΐνη

Κανείς δεν θέλει να στερηθεί τον πρωινό καφέ, αλλά η καφεΐνη μπορεί να αποτελέσει σημαντική αιτία άγχους. Εάν η πολυκοσμία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο συνωστισμός σας στρεσάρουν, δοκιμάστε να κόψετε τον καφέ το πρωί  τουλάχιστον να περιμένετε έως ότου φτάσετε στο γραφείο.