Γενικά

Το μαγνήσιο είναι ένα από τα μέταλλα που σίγουρα δεν θα μπορούσε κανείς να παραλήψει. Είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργεία των μυών και των νευρών, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Βοηθάει επίσης στην στην δημιουργία και αναδόμηση των πρωτεϊνών, των οστών και του DNA. Ένα από τα θέματα που που μας απασχολεί είναι ότι η κατανάλωση του μαγνήσιου από την καθημερινή μας διατροφή, είναι ελλιπής.

Συχνές Ερωτήσεις

  1. Ποια στιγμή της ημέρας είναι η ιδανική για την λήψη του μαγνήσιου;
  2. Πως θα καταφέρω να λαμβάνω τις απαραίτητες ημερήσιες ποσότητες;

Απάντηση στο 1ο ερώτημα.

  1. Εάν ένας καλός ύπνος είναι ο στόχος σας, τότε το μαγνήσιο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και καλύτερα. Μπορείτε να το λαμβάνετε λίγο πριν τον ύπνο μετά από ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα.
  2. Εάν πάλι έχετε κοιλιακά προβλήματα, τότε η καλύτερη στιγμή για το μαγνήσιο είναι πάντα σε συνδυασμό με ένα γεύμα. Χωρίς άδειο στομάχι δηλαδή.
  3. Το μαγνήσιο λειτουργεί πάντα καλύτερα όταν το λαμβάνετε κάθε μέρα την ίδια ακριβώς ώρα.
  4. Το μαγνήσιο γενικά δεν συνδυάζετε αναίμακτα με ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής, επομένως θα πρέπει λίγο να προσέχετε τον συνδυασμό του και να έχει μερική χρονική απόσταση από το ένα φάρμακο στο άλλο.

Φάρμακα όπως: για οστεοπόρωση, αντιβιοτικά, διουρητικά, συνταγές κατά του πεπτικού έλκους ή της παλινδρόμισης.

Απάντηση στο 2ο ερώτημα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλύτερη μορφή λήψης του μαγνησίου είναι από την τροφή. Η τροφή είναι πάντοτε ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, προτού προβούμε σε συμπληρώματα. Ας δούμε μια λίστα με γεύματα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο.

  1. Εμπλουτισμένα Δημητριακά
  2. Γάλα
  3. Γιαούρτι
  4. Προϊόντα Σόγια (όπως Tofu)
  5. Μπιζέλια
  6. Φασόλια
  7. Σπόροι
  8. Ξηροί Καρποί (όπως αμύγδαλα, κάσιους)
  9. Προϊόντα Ολικής Αλέσεως (όπως καστανό ρύζι και κεχρί)
  10. Πράσινα Φυλλώδη Λαχανικά (όπως σπανάκι)
  11. Μπανάνες
  12. Αποξηραμένα Δαμάσκηνα
  13. Βερίκοκα
  14. Αβοκάντο

Που μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη του ασβεστίου;

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να αποφέρει μερικά προβλήματα στην υγεία. Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας του ασβεστίου είναι τα εξής:

  1. Ναυτία
  2. Κούραση 
  3. Εμετός
  4. Αδυναμία
  5. Απώλεια Όρεξης

Η προχωρημένη ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ακόμα και μούδιασμα , μυϊκές κράμπες, επιληπτικές κρίσεις ή μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς. Το χαμηλό μαγνήσιο στον οργανισμό μας μπορεί επίσης να συσχετίζεται με τις παρακάτω χρόνιες ασθένειες:

Καρδιαγγειακή Νόσος: Μια έρευνα του 2018 έδειξε κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προστατεύσει από τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης τύπου 2: Μια έρευνα επίσης του 2018 διαπίστωσε πως τα συμπληρώματα μαγνησίου ενίσχυσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον έλεγχο της γλυκόζης, σε συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένες ημικρανίες: Οι ημικρανίες μπορούν να συνδεθούν με τα χαμηλά επίπεδα του μαγνησίου. Υπάρχουν ακόμη μερικές ενδείξεις , ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου να ανακουφίσουν από τις ημικρανίες.

Συμπληρωματικά οφέλη

Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην δυσμηνόρροια (κράμπες της περιόδου), ακόμα και στις ημικρανίες εμμήνου ρύσεως. Αρκετές έρευνες μιλούν για την βοήθεια του μαγνήσιου ακόμα και στην κατάθλιψη. Τα υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου μπορούν να βελτιώσουν την πυκνότητα των οστών και έτσι να αποτρέψουν την οστεοπόρωση.

Τα άτομα επίσης με την νόσο του Alzheimer τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Αυτό αποδεικνύεται με πειράματα τα οποία γίνονται σε ζώα τα οποία δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες του μαγνησίου και ο εγκέφαλός του δείχνει να επηρεάζεται από αυτό. Τέλος αρκετές μελέτες δείχνουν πως τα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Ίσως μια καλύτερη διατροφή ή κάποιο συμπλήρωμα να μπορεί να βοηθήσει.