Το μανταρίνι ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των εσπεριδοειδών όπως και το πορτοκάλι και το λεμόνι. Τα μανταρίνια έχουν λιγότερες από σαράντα θερμίδες και παρά το μικρό τους μέγεθος βοηθούν στην αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου, καθώς και περιέχουν περίπου τρείς φορές περισσότερη βιταμίνη Α από το πορτοκάλι.

Καθότι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχουν στο σχηματισμό της ροδοψίνης,  μιας χρωστικής με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση και με προστατευτική δράση. Η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Την ίδια στιγμή, η φωτοπροστατευτική δράση του β-καροτένιου σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες,  καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος.

Από που προέρχονται και που μπορούμε να τα βρούμε;

Τα μανταρίνια προέρχονται από τα τροπικά δάση της νοτιοανατολικής Κίνας. Πλέον, αυτός ο καρπός αναπτύσσεται ευρέως σε όλο τον κόσμο, ενώ στη Νότια Αφρική και την Καλιφόρνια παράγονται κατά κόρον. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως σε Κρήτη και Χίο.

Ποια είναι τα οφέλη των μανταρινιών στην υγεία μας;

  1. Τα μανταρίνια είναι μια εκπληκτική πηγή ινών. Οι φυτικές ίνες διευκολύνουν την κίνηση του εντέρου με αποτέλεσμα να αποτρέπουν την δυσκοιλιότητα.
  2. Βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διατηρήσουν σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή το μανταρίνι έχει μεγάλες ποσότητες καλίου και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Γενικά το μανταρίνι είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο.
  3.  Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει ανθεκτικότητα κατά των μολυσματικών παραγόντων και μειώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο στον οργανισμό μας. Το μανταρίνι ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα παρέχοντας το 53% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C. Τα μανταρίνια παρέχουν σχεδόν το 80% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε  βιταμίνη C, του ισχυρού αντιοξειδωτικού που ευθύνεται για τη σύνθεση του κολλαγόνου, την πρόληψη της αρθρίτιδας και του κρυολογήματος.
  4. Η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C, το κάλιο και οι ίνες είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.
  5. Το κάλιο έχει συσχετιστεί με την αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και την ενίσχυση της νευρικής δραστηριότητας, της συγκέντρωσης και της γνώσης. Το φυλλικό οξύ είναι γνωστό ότι μειώνει την εμφάνιση της γνωσιακής παρακμής και της νόσου του Alzheimer. Σε αυτή τη περίπτωση το μανταρίνι περιέχει τα παραπάνω συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, το κάλιο και τα πολυάριθμα αντιοξειδωτικά τα οποία είναι γνωστό ότι είναι υπεύθυνα για τα νευρολογικά οφέλη.
  6. Το κολλαγόνο είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα και στα μαλλιά. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C που περιέχει το μανταρίνι δεν ενισχύει μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί επίσης να παράγει και να διατηρήσει το κολλαγόνο στον οργανισμό μας. Επίσης, το μανταρίνι περιέχει βιταμίνη Α, η οποία έχει βρεθεί ότι διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα, αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος.
  7. Τα μανταρίνια αναστέλλουν την παραγωγή των βλαβερών ελεύθερων ριζών και ρυθμίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα

TIP:

Τέλος γνωρίζουμε πως το έλαιο των μανταρινιών το οποίο προέρχεται από την φλούδα των καρπών και των λουλουδιών τους, χρησιμοποιείται για αρωματοθεραπεία  ως χαλαρωτικό καταπραϋντικό, αντιρυτιδικό και αντισηπτικό. Το έλαιο αυτό ενδείκνυται επίσης για πεπτικές διαταραχές, κατακράτηση υγρών, δυσπεψίας, λιπαρού δέρματος και ακμής.