Οι περισσότερες γυναίκες γεννιούνται με ένα υγιές και εύπλαστο δέρμα. Παρόλα αυτά, καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στην καθημερινή φθορά, με αποτέλεσμα να εμφανίζει ρυτίδες, ξηρότητα και σημάδια αφυδάτωσης. Όμως, τα καλά νέα είναι ότι η υγεία του δέρματός μας δεν είναι μόνο θέμα γονιδίων. Κατά 80-90% η εμφάνιση του δέρματός μας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας και ιδιαίτερα τη διατροφή μας. Συνεπώς, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή μπορούμε να διατηρήσουμε ένα δέρμα λαμπερό και υγιές.

 1. Ενυδάτωση. Η κατανάλωση άφθονων υγρών είναι ζωτική για την υγεία του δέρματος. Ο γνωστός κανόνας των 6-8 ποτηριών υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί ή τσάι) καλύπτει τις ανάγκες σε υγρά των περισσότερων γυναικών για τους χειμερινούς μήνες. Τα άφθονα υγρά παρέχουν στο δέρμα μας την απαραίτητη υγρασία αλλά και μια αίσθηση δροσιάς. Ιδανικά προτιμούμε το νερό και το τσάι και όχι τους έτοιμους συσκευασμένους χυμούς.
 2. Όχι στο Αλκοόλ. Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση η οποία επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματος. Μια χρόνια υψηλή πρόσληψη αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση ρυτίδων.
 3. Βιταμίνη C. Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι η πιπεριά, η παπάγια, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, το μπρόκολο, το ακτινίδιο και οι φράουλες.
 4. Άπαχη Ζωική Πρωτεΐνη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ψάρι, μοσχάρι, κοτόπουλο αλλά και αυγά.
 5. Πρωινό. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας που καθορίζει κατά πολύ τα επίπεδα ενέργειάς σου και τον μεταβολισμό σου για όλη την υπόλοιπη ημέρα.
 6. Αυγά. Γιατί θα κάνουν το δέρμα σου να λάμψει: Η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι 2 αντιοξειδωτικά τα οποία περιέχονται στο αυγό και τα οποία σύμφωνα με μια έρευνα βρέθηκε πως τετραπλασιάζουν την προστασία από την UV ακτινοβολία η οποία προκαλεί ζημιές στο δέρμα όπως είναι οι πανάδες, οι λεπτές γραμμές και ο καρκίνος του δέρματος.
 7. Αντιοξειδωτικά. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη γήρανση του δέρματος είναι οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό μας,αλλά και ως αποτέλεσμα της έκθεσής μας σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η μόλυνση ή η ακτινοβολία.

*Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν την άμυνα του οργανισμού μας, «απενεργοποιώντας» τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην επιδιόρθωση των ήδη κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος.

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο διαιτολόγιό μας:

 • Καρότα, βερίκοκα και όλα τα φρούτα και λαχανικά με κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα
 • Σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Ντομάτες
 • Βατόμουρα/ Μύρτιλλα
 • Όσπρια, αρακάς και φακές
 • Σολομός, σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια
 • Ξηροί καρποί

Σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που μας προσφέρει συνολική υγεία αλλά και ένα υγειές δέρμα. Η άθληση του σώματός μας καθημερινά, ακόμα και με ήπια γυμναστική, αποδεδειγμένα αποβάλλει όλες τις τοξικές ουσίες του οργανισμού μας μέσω της εφίδρωσης του δέρματος. Μερικές φορές είναι τόσο απλό να παραμείνουμε υγιής εσωτερικά και εξωτερικά χωρίς να λαμβάνουμε τίποτα επιπρόσθετο που δεν γνωρίζουμε ή που μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό μας.