Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον η ζάχαρη έχει συνδεθεί απόλυτα με πολλούς σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Η ζάχαρη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και δυστυχώς αναπόφευκτα την συναντούμε στην καθημερινότητά μας. Όντας δύσκολο πλέον να την αποβάλουμε αναζητούμε ένα υποκατάστατό της για να καλύψουμε την ιδιαίτερη και εθιστική γεύση της.  Γνωρίζουμε όμως πραγματικά πόσο υγιεινά είναι τα εναλλακτικά υποκατάστατα της;

Υποκατάστατα Ζάχαρης 
  1. Νέκταρ Αγαύης. Οι πιστοί της υγιεινής διατροφής την έχουν ανακαλύψει πρόσφατα. Η αγαύη όμως χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στο Μεξικό (χώρα προέλευσης), για τις γλυκαντικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της, καθώς και για την παραγωγή του ποτού τεκίλα. Αν και είναι πλούσια σε φρουκτάνες και σαπωνίνες (προσδίδουν αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοποιητικές ιδιότητες), η εμπορικά παραγόμενη αγαύη χάνει όλες αυτές τις ιδιότητες πριν φτάσει στα ράφια των καταστημάτων εξαιτίας της υψηλής θερμότητας που εφαρμόζεται κατά την εξαγωγή της. Έτσι το σιρόπι αγαύης καταλήγει να είναι ένα σιρόπι τόσο πλούσιο σε φρουκτόζη, το οποίο είναι χειρότερο ακόμη και από τη λευκή ζάχαρη.
  2. Ζάχαρη Καρύδας. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 , Β6 οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και την τόνωση της ενέργειας, καθώς και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, (όπως το γλουταμινικό οξύ), που βοηθάνε τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα, είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας την ιδανική για τους διαβητικούς και όσους θέλουν να αποφύγουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και ψευδάργυρο και έχει διπλάσια ποσότητα σιδήρου και τετραπλάσια ποσότητα μαγνησίου από την καστανή ζάχαρη.
  3. Σιρόπι Σφενδάμου. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, αυτό το φυσικό σιρόπι μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς αποτελεί ιδανική επιλογή για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες ενώ αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
  4. Μελάσα. Παράγεται από το ζαχαροκάλαμο κατά την επεξεργασία για την εξαγωγή της λευκής ζάχαρης. Δεν έχει τόσο γλυκιά γεύση, αλλά έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τη ζάχαρη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό.
  5. Μέλι. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή εναλλακτική της ζάχαρης. Παρότι το μέλι του εμπορίου έχει γενικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, το μέλι manuka, το οποίο παράγουν μέλισσες που τρυγούν τεϊόδεντρα, πιστεύεται ότι είναι το καλύτερο λόγω των αντιβακτηριακών ενώσεων που περιέχει.

Μπορείτε να δοκιμάσετε μια αλλαγή με ένα από τα παραπάνω υποκατάστατα της ζάχαρης που εμείς αναφέρουμε. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες προσφέρουν εκτός από ένα υγιές κορμί και μια υγιής, σταθερή και θετική ψυχολογία. Και που ξέρετε, ίσως μια γεύση που αναζητούσατε και θέλατε πολύ να γευτείτε να κρύβεται μέσα σε αυτά.