Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν κάποια στιγμή της ζωή τους από πονοκέφαλο (κεφαλαλγία) και η μεγάλη πλειοψηφία θα τους αντιμετωπίσει με ένα απλό παυσίπονο.Τα ευχάριστα νέα είναι, ότι το 90 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι “αθώοι”, δηλαδή δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.

Τα δυσάρεστα νέα είναι, ότι το 10 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής πάθησης, η οποία απαιτεί να επισκεφτούμε άμεσα γιατρό. Ας δούμε όμως παρακάτω μερικούς φυσικούς τρόπους, οι οποίοι μπορούν να αποτρέψουν τους πονοκεφάλους.

Μαγνήσιο: Οι πάσχοντες από ημικρανίες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά επαρκείς ποσότητες μαγνησίου (600mg) για να μειώσουν τις κρίσεις. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι σπόροι κολοκύθας, το σκουμπρί, τα αποξηραμένα σύκα και η μαύρη σοκολάτα.

Βιταμίνη Β2: Η ριβοφλαβίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, μειώνει τα επεισόδια ημικρανίας. Υπάρχει στα αμύγδαλα, το σουσάμι, τα ψάρια και κάποια σκληρά τυριά.

Αφέψημα τζίντζερ: Βοηθά στη χαλάρωση των αγγείων του κεφαλιού, μειώνει τη φλεγμονή και ενεργοποιεί φυσικές οπιούχες ουσίες που υπάρχουν στον εγκέφαλο και οι οποίες συμβάλλουν στην ελάττωση των πονοκεφάλων. Βοηθά επίσης στην υποχώρηση της ναυτίας που συνοδεύει συχνά τις ημικρανίες.

Χαμομήλι: Είναι γνωστή η ηρεμιστική δράση του, η οποία βρίσκει εφαρμογή και στον πονοκέφαλο.

Νερό: Η αφυδάτωση οδηγεί σε απώλεια υγρών στον εγκέφαλο και διέγερση των υποδοχέων του πόνου. Αυτό προκαλεί αδυναμία συγκέντρωσης, σας κάνει ευέξαπτους και επιδεινώνει τον πονοκέφαλο. Μην ξεχνάτε λοιπόν να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά.


Κρύες κομπρέσες: Οι κρύες κομπρέσες στον αυχένα, το μέτωπο και τους κροτάφους, μειώνουν τη φλεγμονή και την ένταση του πόνου.

Σκόρδο και κρεμμύδι: Βοηθούν στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και ταυτόχρονα προλαμβάνουν τα εμφράγματα.

Αφέψημα χρυσάνθεμου: Είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου. Μειώνει την παραγωγή προσταγλανδινών, οι οποίες ενεργοποιούν απολήξεις νεύρων που βρίσκονται στους μύες, οι οποίοι με τη σειρά τους προωθούν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο και ευθύνονται για την εμφάνιση του πονοκεφάλου.

Καυτερά: Η καψαϊκίνη που περιέχουν οι κόκκινες πιπεριές μπλοκάρει έναν υποδοχέα στον εγκέφαλο από το να λάβει το μήνυμα του πόνου.


Ρίγανη: Έχει σημαντικές αναλγητικές ιδιότητες. Αν δεν σας αρέσει η γεύση της, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο ρίγανης στο φαγητό ή να ρίξετε λίγες σταγόνες σε ένα χαρτομάντιλο και να το κρατήσετε στη μύτη σας.