Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ψητό κρέας είναι πιο υγιεινό από το τηγανητό, επειδή περιέχει λιγότερα λιπαρά. Πρόκειται για παραπληροφόρηση, καθώς οι μπριζόλες και άλλα είδη κρέατος, αλλά και τα ψάρια, όταν τηγανίζονται δεν απορροφούν λίπος. Αντιθέτως αποβάλλουν λίπος, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν τα ψήνουμε. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος όταν μαγειρεύει λουκάνικα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, δίχως λάδι ή νερό: το κρέας αποβάλλει το λίπος.

Αυτό ακριβώς γίνεται και όταν το κρέας τηγανίζεται σε λάδι. Η συμβουλή των ειδικών στο να μην τρώμε τηγανητό το κρέας, τα πουλερικά ή τα ψάρια, είναι γιατί τα τρόφιμα αυτά χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά και όχι επειδή απορροφούν περισσότερο λίπος. Εάν τα σερβίρει κανείς χωρίς το λίπος που έχει απομείνει στο τηγάνι και χωρίς να προσθέσει στο πιάτο βούτυρο ή οτιδήποτε άλλο με πολλά λιπαρά, το ολικό λίπος και οι θερμίδες τους δεν θα αυξηθούν σε ανθυγιεινά επίπεδα.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια του τηγανίσματος;

Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει με το τηγάνισμα, είναι η έκθεση του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που έχει ως συνέπεια τη δημιουργία των υποπροϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, μιας ομάδας ουσιών που έχουν σχετιστεί με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Η φλεγμονή με τη σειρά της φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και διαβήτη, ενώ ταυτοχρόνως μειώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού και επιταχύνει το γήρας.

TIP

Όσον αφορά τα ψάρια, είναι προτιμότερο να τα τρώτε ψητά ή βραστά, διότι αυτές οι μέθοδοι μαγειρέματος αφήνουν ανέπαφα τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους.

Βέβαια Σχετικά με Έρευνες..

Ισπανική έρευνα που παρακολούθησε στενά 41.000 ενήλικες της χώρας σε μια περίοδο 11 ετών κατέληξε ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ ποσοστών θανάτου και κατανάλωσης τηγανητών προϊόντων. Όσο για τη σύνδεση καρδιαγγειακών νοσημάτων και τηγανητών φαγητών (με χρήση ελαιόλαδου ή ηλιέλαιου), και πάλι δεν φάνηκε να υπάρχει σύνδεση.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε πάντως ως βάση η λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα και ο έλεγχος αφορούσε μόνο στα καρδιακά νοσήματα και όχι στον αντίκτυπο του τηγανητού στην παχυσαρκία και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Η πεποίθηση ότι τα τηγανητά είναι από μόνα τους βλαβερά και επικίνδυνα είναι εν πολλοίς μύθος. Αντιθέτως, το σπιτικό τηγανητό φαγητό μπορεί να αποδειχθεί αρκετά υγιεινό, φτάνει να προσέξει κανείς τι και πώς το τηγανίζει. Το κλειδί είναι να τηγανίζει στη σωστή θερμοκρασία σύμφωνα με το λάδι που χρησιμοποιεί.