Τελικά μπορεί το λίπος να μετατραπεί σε μυς; Μάλλον όχι…. Καθόλου ευχάριστη διαπίστωση για τους περισσότερους από εμάς το να μαθαίνουμε ότι το λίπος δεν είναι ένας μυς αρκετά χαλαρωμένος, ο οποίος χρειάζεται να γυμναστεί  για να αποκτήσει την πιο σταθερή εκδοχή του.  Το λίπος και οι μύες είναι διαφορετικοί τύποι ιστών και ο ένας δεν μπορεί να μετατραπεί στον άλλον.

Τα τριγλυκερίδια αποτελούν το λίπος. Καθένα από αυτά τα μικρά λιπαρά μόρια έχει σχήμα σαν το γράμμα Ε κεφαλαίο, με τρείς αλυσίδες λιπαρών οξέων από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.  Τα δομικά στοιχεία των μυών είναι αλυσίδες αμινοξέων που περιέχουν άζωτο. Δεδομένου ότι το λίπος δεν περιέχει άζωτο, δεν μπορεί να μετατραπεί σε μυ.

Δεν είναι όμως όλα τόσο απογοητευτικά στην όλη υπόθεση.. Μπορείτε να χάσετε λίπος και να αυξήσετε τον όγκο των μυών σας σε δυο διαφορετικές διαδικασίες. Σίγουρα θα έχετε ακούσει μερικές μεθόδους εναλλακτικής γυμναστικής που βοηθούν σε αυτό, από γυμναστές – περιοδικά – τηλεόραση και άλλα. Σίγουρα μέσα σε όλα αυτά, ένας σημαντικός παράγοντας είναι και η σωστή επιλογή του φαγητού μας.  Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικούς τρόπους που θα καταφέρετε να χάσετε το περιττό λίπος και να αυξήσετε τον μυϊκό σας όγκο!

Πως θα χάσετε λίπος και θα αποκτήσετε μεγαλύτερη μυϊκότητα;

Είναι αδύνατο να βρούμε μια γυμναστική η οποία ταυτόχρονα θα μετατρέπει το λίπος σε μυς. Μιλάμε για δυο διαφορετικά πράγματα, τα οποία θα πρέπει σχεδόν να γίνουν ξεχωριστά. Το μυστικό είναι ένας συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης. Για να χάσετε λίπος θα χρειαστεί να υπάρξει  έλλειμα θερμίδων. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια από εκείνη που παίρνετε μέσα από την διατροφή.  Ταυτόχρονα με την μείωση των θερμίδων και την επερχόμενη απώλεια λίπους θα πρέπει να δουλεύετε σε μια γυμναστική η οποία θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τον μυϊκό σας ιστό.

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την απώλεια λίπους είναι να αλλάξετε την καθημερινή σας ρουτίνα με μια άσκηση, σε συνδυασμό με την σωστή και ισορροπημένη διατροφή.  Αυτή είναι σίγουρα μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση. Υπάρχει μια τεράστια λίστα με διαφορετικές διατροφές οι οποίες υπόσχονται την απώλεια του λίπους και όλα αυτά οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι αν τρώτε λιγότερες θερμίδες από εκείνες που καταναλώνετε τότε θα υπάρξει άμεσα η επιθυμητή απώλεια του λίπους.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα τεχνάσματα. Στοχεύστε σε μια ισορροπημένη διατροφή με όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και λιγότερη ζάχαρη και επιλέξτε λαχανικά, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες. Από την άλλη μεριά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο μυς είναι μεταβολικά περισσότερο ενεργός από ότι το λίπος.

Ας υποθέσουμε ότι δυο άτομα του ίδιου βάρους χαλαρώνουν στον καναπέ. Εάν κάποιος έχει μεγαλύτερη αναλογία στους μυς του ως προς το λίπος τότε θα κάψει περισσότερες θερμίδες, ενώ θα κάθετε στον καναπέ χωρίς να κάνει απολύτων τίποτα. Το να έχετε μεγαλύτερη μυϊκότητα βοηθά να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να χάσετε λίπος ακόμα και εάν κοιμάστε.

Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αν περιμένετε να χάσετε λίπος και να αυξήσετε μυϊκότητα ταυτόχρονα σε μια συγκεκριμένου είδους προπόνηση, θα περιμένετε πολύ. Αλλά αν θέλετε να μάθετε σε πόσο χρονικό διάστημα θα χάσετε λίπος και θα χτίσετε μυς, τότε ίσως έχουμε την απάντηση.

Μόλις θα αρχίσετε να αλλάζετε την καθημερινότητά σας και αρκετές από τις συνήθειές σας, τότε το σώμα σας θα αρχίσει αμέσως να διαμορφώνεται στην νέα του κατάσταση και καθημερινότητα, μέσα σε μερικούς μήνες. Ο χρόνος απόδοσης είναι διαφορετικός για όλους, καθώς υπάρχουν διαφορές. Πάμε παρακάτω να δούμε λεπτομερώς:

  • Την αρχική αναλογία των μυών προς το σωματικό λίπος
  • πόση ημερήσια άσκηση κάνετε
  • τι είδους άσκηση είναι αυτή
  • τι είδους διατροφή κάνετε
  • πως είναι ο μεταβολισμός σας

*Το σημαντικότερο είναι να μην σταματήσετε την προσπάθεια, διότι το αποτέλεσμα δεν θα έρθει την επόμενη ημέρα και θέλει μερική υπομονή. 

Παρακάτω θα σας αφήσουμε μερικές προτάσεις σε βίντεο για γρηγορότερο κάψιμο λίπους.

Mountain climber

Boat Pose (Navasana)

High knees

Burpee

Bicycle crunch

 

 

Push-up

Παρακάτω θα βρείτε μερικά βίντεο για αύξηση μυϊκού όγκου.

Squat

 

Lunge

Pull-up

Bent-leg triceps dip