Τι είναι το τζίντζερ (πιπερόριζα) και που χρησιμοποιείται;

Η πιπερόριζα είναι ρίζα και είναι ένα ευέλικτο συστατικό το οποίο μπορεί να καταναλωθεί σαν ρόφημα (πχ. τσάι) ή να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται για να δίνει πιο πικάντικη γεύση στα φαγητά – γλυκά (καθώς έχει ιδιαίτερη γεύση), ακόμα και σαν συντηρητικό.

Χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά γεύματα, από ορεκτικά, κυρίως πιάτα και γλυκά. Επίσης χρησιμοποιείται σε όλες τις κουζίνες παγκοσμίως σε θαλασσινά, στη ζαχαροπλαστική ακόμα και σε μπισκότα. Επίσης φημολογείται ότι έχει ευεργετικά πλεονεκτήματα για την υγεία μας.

Σχετικά με το Τζίντζερ (πιπερόριζα).

Πάνω από 2000 χρόνια, η κινέζικη ιατρική προτείνει τη χρήση του τζίντζερ, είτε σαν θεραπευτικό, είτε σαν προληπτικό μέσο σε διάφορα προβλήματα υγείας. Είναι γνωστό ότι προωθεί την κυκλοφορία της ενέργειας στο σώμα και αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας;
  1.  Διατηρεί την κυκλοφορία του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Η πιπερόριζα περιέχει χρώμιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, και βοηθάνε στην αποφυγή του αισθήματος ρίγους, του πυρετού και της υπερβολικής εφίδρωσης.
  2.  Θεραπεύει την ναυτία και την αναγούλα. Το τζίντζερ αποτελεί γνωστή θεραπεία για τη ναυτία που σχετίζεται με την κίνηση. Ο μηχανισμός δράσης της δεν είναι γνωστός, αλλά σε μελέτες που έγιναν σε Σχολές Ναυτικών Δοκίμων, αυτοί που χρησιμοποίησαν πιπερόριζα υπέφεραν λιγότερο.
  3. Βελτιώνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Η πιπερόριζα βελτιώνει την απορρόφηση των τροφών και ενεργοποιεί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διέγερση της έκκρισης των γαστρικών και παγκρεατικών ενζύμων.
  4.  Προλαμβάνει την γρίπη και το κρυολόγημα. Η πιπερόριζα χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια στην Ασία, ως φυσική θεραπεία για τα κρυολογήματα και την γρίπη. Προτείνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος στους ενήλικες, (δύο κοφτές κουταλιές της σούπας φρέσκια ψιλοκομμένη ή τεμαχισμένης πιπερόριζας σε ζεστό νερό, δύο ή τρεις φορές την ημέρα).
  5. Καταπολεμά την στομαχική δυσφορία. Η πιπερόριζα είναι ιδανική στη χώνεψη, βελτιώνοντας την απορρόφηση των τροφών και μειώνοντας τις πιθανότητες στομαχικών πόνων. Φαίνεται να μειώνει τις φλεγμονές με παρόμοιο τρόπο που δρα η ασπιρίνη.
  6. Προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου. Μελέτες απέδειξαν ότι η πιπερόριζα μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη των εντερικών καρκινικών κυττάρων.
  7. Μειώνει τον πόνο και τις φλεγμονές. Η πιπερόριζα περιέχει μερικές από τις πιο ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, και είναι ένα πολύ δυνατό φυσικό παυσίπονο.
  8. Καταπολεμά τα αναπνευστικά προβλήματα. Εάν υποφέρετε από συνήθη αναπνευστικά προβλήματα όπως βήχας, η πιπερόριζα βοηθάει στην διαστολή των πνευμόνων και απόχρεμψη των φλεμάτων, διότι αποτελεί ένα φυσικό αποχρεμπτικό που διασπά και αποβάλλει τα βλέννα. Έτσι ανακουφίζεστε πολύ γρήγορα από τις δυσκολίες στην αναπνοή.
  9.  Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πιπερόριζα βελτιώνει τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας πιπερόριζας μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, αναστέλλοντας την εναπόθεση των λιπαρών στις αρτηρίες. Επίσης μειώνει τις βακτηριακές λοιμώξεις στο στομάχι, και βοηθάει στην ανακούφιση από τον έντονο βήχα και τους ερεθισμούς του λαιμού.