Σχετικά με το μαγνήσιο.

  1. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του ασβεστίου στις κυτταρικές μεμβράνες.
  2. Λειτουργεί συνεταιρικά με το ασβέστιο γι’ αυτό και πρέπει να βρίσκονται μαζί σε ισορροπία.
  3. Συμβάλλει στην καλή υγεία της οδοντοστοιχίας μας ενώ παίζει και σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των οστών.

Η ομαλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος εξαρτάται εν πολλοίς από το μαγνήσιο,

  • καθώς χαλαρώνει τους μύες και τους ιστούς.
  • Συμβάλλει επιπλέον στη ρύθμιση του σακχάρου καθώς συμμετέχει στη διαδικασία έκκρισης και μεταφοράς της ινσουλίνης σε όλους τους επιμέρους ιστούς.

Συμμετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές διεργασίες στο σώμα σας ενώ έχουν βρεθεί περισσότερες από 3.750 θέσεις δέσμευσης μαγνησίου σε ανθρώπινες πρωτεΐνες.

Η εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού επίσης εξαρτάται από το μαγνήσιο καθώς αυτό συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας και δρα σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6.

Στο ανθρώπινο σώμα περίπου το 60% του μαγνησίου βρίσκεται στα οστά, το 26% στους μύες και 14% σε όλους τους μαλακούς ιστούς και στα εξωκυτταρικά υγρά (πλάσμα αίματος).

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το σώμα μας εμφανίζει πολλά και ποικίλα συμπτώματα όταν έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Πάμε να δούμε 5 από τα βασικά συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου που πρέπει να έχετε κατά νου, πριν καταφύγετε σε άσκοπη κατανάλωση φαρμάκων που απλά καταστέλλουν τα συμπτώματα.

Μερικά από τα συμπτώματα.

  • Ανεβασμένη πίεση. Η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου έχει συνδεθεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών με τη σταδιακή άνοδο της αρτηριακής πίεσης και τον αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια. Ταυτόχρονα, μελέτες σε υπερτασικούς έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  • Κόπωση. Όπως όλες οι διατροφικές ελλείψεις έτσι και η έλλειψη μαγνησίου συνοδεύεται από ένα αίσθημα μόνιμης κούρασης και υπνηλίας. Όταν η διατροφή δεν εξασφαλίζει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, τα επίπεδα ενέργειας παραμένουν χαμηλά και παρατηρούνται προβλήματα όπως η έλλειψη συγκέντρωσης και η μειωμένη πνευματική διαύγεια. Εκτός από τη γενικευμένη κόπωση, ένα ακόμη σύμπτωμα που απαντάται συγκεκριμένα λόγω της έλλειψης μαγνησίου είναι η μυϊκή αδυναμία.
  • Σκελετικά προβλήματα. Πέρα από την προχωρημένη ηλικία, την αποχή από τη σωματική άσκηση και τη χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, παράγοντα κινδύνου για την αποδυνάμωση του σκελετού και την οστεοπόρωση αποτελεί και η έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο επιδρά άμεσα στα οστά και ταυτόχρονα επηρεάζει τη διαθεσιμότητα ασβεστίου στον οργανισμό, επομένως ο ρόλος του στη σκελετική υγεία είναι διττός.
  • Κακή διάθεση & Άγχος – Στρες. Λόγω της εμπλοκής του στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, το μαγνήσιο επηρεάζει και την ψυχική υγεία. Η έλλειψή του στον οργανισμό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και με εντονότερες εκδηλώσεις άγχους.
  • Μυϊκοί σπασμοί & κράμπες. Οι ακούσιοι σπασμοί των μυών και οι κράμπες ανήκουν στα πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου. Σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης μπορεί επίσης να παρατηρηθούν γενικευμένοι σπασμοί σε όλο το σώμα, όπως στις κρίσεις επιληψίας. Αν και οι περιστασιακές κράμπες (π.χ. λόγω στρες, υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης ή έντονης γυμναστικής) δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό αν είναι πολύ συχνές.