Τα παντζάρια εξαρχής από την ονομασία τους μέχρι και την εμφάνισή τους βρισκόντουσαν χαμηλά στην λίστα των καθημερινών επιλογών μας στην διατροφή. Πλέον έχουν πάρει τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη διατροφή, καθώς χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, χυμούς, σούπες και πολλές ακόμη συνταγές. Γενικά τα γλυκά και γευστικά παντζάρια ωφελούν την καρδιά, το μυαλό και τους μυς. Θα τα βρείτε στο μανάβικο τους περισσότερους μήνες του χρόνου, ενώ πλέον υπάρχουν άπειρες συνταγές και επιλογές σε συνδυασμούς για τα παντζάρια.

Ιδιότητες

  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Μια Βρετανική Έρευνα στο Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα νιτρικά των παντζαριών διαστέλλουν τις αρτηρίες και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα νιτρικά των παντζαριών προάγουν την αύξηση της συγκέντρωσης του νιτρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη διάταση των αρτηριών και τη μείωση της πίεσης. Αρκούν 250 ml χυμού παντζαριών για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Τα νιτρικά διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του οξυγόνου στους μυς. Ως αποτέλεσμα έχετε μεγαλύτερες αντοχές και μπορείτε να γυμνάζεστε για περισσότερο χρόνο. Ισπανική μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι αθλητές που έπιναν χυμό παντζαριών είχαν περισσότερες αντοχές.
  • Τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Εκτός της μεταφοράς οξυγόνου στους μυς, τα παντζάρια συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να ενισχύουν την πνευματική απόδοση.
  • Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα. Τα παντζάρια βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Για τον ίδιο λόγο προλαμβάνουν την αιμορροϊδοπάθεια, η οποία ταλαιπωρεί ανθρώπους που πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή ακολουθούν διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες.
  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα παντζάρια οφείλουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία εξοντώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βηταλαΐνες των παντζαριών είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών από τη βιταμίνη C και ορισμένες ανθοκυανίνες.