Γενικά

Ας το παραδεχτούμε λοιπόν. Ο ύπνος αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, ακόμα και αν δεν κοιμόμαστε οκτάωρα. Υπάρχουν περισσότερα tips για τον ύπνο από ότι νομίζεις, καθώς δεν είναι μια απλή υπόθεση! Εάν αντιμετωπίζετε κι εσείς προβλήματα με τον ύπνο θα πρέπει να γνωρίζετε πως η θέση – στάση, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, άρα και κατ’ επέκταση στην δική σας ξεκούραση.

Ίσως είναι ο καιρός να αλλάξετε θέση ύπνου, καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις  για πολλά διαφορετικά οφέλη. Άν από την άλλη έχετε θέματα υγείας ή κάποιον τραυματισμό θα πρέπει να σκεφτείτε περισσότερο μια αλλαγή στην θέση ύπνου σας. Η αλήθεια είναι πως ίσως χρειαστεί παραπάνω από μια νύχτα για να καταφέρετε να υιοθετήσετε μια νέα στάση ύπνου, παρ’ όλα αυτά δείχνει να αξίζει τον κόπο.

Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε θέση ύπνου. Ας δούμε όμως παρακάτω μερικές από τις πιο γνωστές θέσεις ύπνου.

Εμβρυακή Στάση

Πλεονεκτήματα: Είναι μια από τις πιο δημοφιλής στάσεις ύπνου και αυτό οφείλετε στα αρκετά οφέλη της. Δεν είναι μόνο ιδανική για τα προβλήματα στη μέση ή την εγκυμοσύνη αλλά ο ύπνος στην θέση σαν εμβρύου μπορεί να σας απαλλάξει από τα ανεπιθύμητα ροχαλητά!

Μειονεκτήματα: Δυστυχώς ο ύπνος στη θέση εμβρύου έχει μερικά μειονεκτήματα. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η στάση αυτή είναι στην χαλαρή μορφή της διότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην δυσφορία της αναπνοής σας. Επίσης αν έχετε πόνο στις αρθρώσεις, ή δυσκαμψία, τότε ο ύπνος σε μια “σφιχτή” εμβρυακή στάση δεν είναι μια καλή επιλογή.

Συμβουλή Ύπνου

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τηη στάση του εμβρύου θα πρέπει το σώμα σας να είναι χαλαρό ακόμη και κατά την κάμψη του. Κρατήστε τα πόδια σας σχετικά εκτεταμένα ή μπορείτε ακόμα και να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσά τους. Θα βοηθήσει αρκετά στην ευκολία της βαθιάς αναπνοής σας κατά την διάρκεια του ύπνου σας.

Πλευρική Στάση

Πλεονεκτήματα: Όπως τελικά αποδεικνύεται ο ύπνος με βάση το πλευρό σας, αποδίδει και είναι από τις πρώτες επιλογές. Είναι μια ακόμη στάση που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ηχητικών εφέ αλλά φαίνεται να είναι και ιδανικός βοηθός για την σωστή πέψη καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά την καούρα.

Συγκεκριμένα: Μια έρευνα παλαιότερα σε 10 άτομα, μέσα σε διάστημα δυο ημερών, απέδειξε πως ο ύπνος στο αριστερό πλευρό βοήθησε αρκετά στην πέψη, ενώ αντίθετα στο αριστερό πλευρό εκείνοι που κοιμόντουσαν εμφάνισαν αύξηση στην καούρα και την παλινδρόμηση του οξέος. Ίσως αυτό να είναι ένα καλό tip για εσάς που επιλέγετε την πλευρική στάση.

Μειονεκτήματα: Ένα ακόμη μειονέκτημα της στάσης αυτής είναι πως ο πλευρικός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία στους ώμους σας καθώς και να οδηγήσει ακόμη και έντονο – απότομο σφίξιμο των γνάθων σας. Μια έρευνα επίσης απέδειξε πως ο ύπνος από το ένα πλευρό μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στις ρυτίδες του προσώπου σας.

TIP

Ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας, σε πλευρική στάση θα μπορούσε να βοηθήσει ευθυγραμμίζοντας  καλύτερα τους γοφούς σας. Έτσι ίσως να αποφύγετε τους πόνους στην πλάτη.

Συμβουλή Ύπνου

Εάν πάλι προτιμάτε τον πλευρικό ύπνο, φροντίστε να έχετε ένα καλό μαξιλάρι για να αποφύγετε τον πόνο στον αυχένα ή την πλάτη. Κοιμηθείτε αρχικά σε όποια από τις δυο μεριές σας βολεύει, αλλά μην δυστάσετε να αλλάξετε μεριά εάν χρειαστεί.

Μπρούμητη Στάση 

Μειονεκτήματα: Είστε πλέον ξαπλωμένοι πάνω στο στομάχι σας. Εάν πρέπει να εξετάσουμε όλες τις στάσεις ύπνου, τότε το να προτείνουμε να  ξαπλώσετε πάνω στο στομάχι σας μάλλον θα ήταν η τελευταία επιλογή στη λίστα μας. Δίχως οφέλη της στάσης αυτής, εκτός το ότι μπορεί να βολέψει για λίγη ώρα, είναι η τέλεια θέση για ροχαλητό.

Η στάση αυτή μπορεί εύκολα να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και την πλάτη. Επίσης πιέζει αρκετά τους μύες και τις αρθρώσεις σας και είναι ένας πολύ καλός λόγος για να ξυπνήσετε αρκετά πιασμένοι.

TIP

Η τοποθέτηση ενός καλού μαξιλαριού κάτω από το μέρος της κοιλιάς σας βέβαια ίσως να βοηθήσει στην μείωση του πόνου της πλάτης.

Ανάσκελη Στάση

Πλεονεκτήματα: Βρίσκεστε πλέον με την πλάτη να εφάπτεται στο στρώμα ύπνου σας. Ο ύπνος σε ανάσκελη στάση μπορεί να προσφέρει περισσότερα οφέλη για την υγεία σας. Καθιστά αρκετά ευκολότερη την προστασία της σπονδυλικής σας στήλης ενώ μπορεί να ανακουφίσει αρκετά τον πόνο στο ισχίο του γόνατος.

Καθώς αναφέρθηκε σε μια έρευνα η στάση αυτή χρησιμοποιεί την βαρύτητα για να διατηρήσει το σώμα σας σε ομοιόμορφη ευθυγράμμιση πάνω στην σπονδυλική σας στήλη η οποία μπορεί να βοηθήσει στην μείωση τυχόν περιττής πίεσης σε πλάτη και αρθρώσεις.

Ακόμη ο ύπνος ανάσκελα χρησιμοποιώντας πάλι την βαρύτητα θα βοηθήσει αρκετά στην φρεσκάδα του δέρματος του προσώπου σας καθώς δεν θα “τσαλακώνεται” στα μαξιλάρια και δεν θα “ταράσσεται” από την βαρύτητα.

TIP

Ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας μπορεί να βοηθήσει στην στήριξη της φυσικής καμπύλης της πλάτης σας.

Συμπερασματικά

Αυτοί είναι οι πρώτες και πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου. Τώρα μάθατε μερικές λεπτομέρειες που ίσως παίξουν ρόλο στον ύπνο σας. Τελικά το να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εκπαιδεύσετε σταδιακά την στάση του ύπνου σας αποτελεί το μυστικό της βελτίωσης  της ποιότητας του ύπνου – ξεκούρασής σας. Ωστόσο το σώμα σας μιλάει και αν κάτι από αυτά δεν το αισθάνεται οικείο (δεν βολεύει κάποια θέση), τότε από μόνο του το σώμα θα σας δείξει τον δρόμο. Σίγουρα μια δοκιμή και προσπάθεια εκπαίδευσης, θα σας λύσει την απορία.