Όσο αυστηρή δίαιτα και αν ακολουθεί κάποιος τα λιποκύτταρα του οργανισμού του βρίσκουν τον τρόπο να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα για ολόκληρη την ενήλικη ζωή, «σαμποτάροντας» ακόμη και την πιο φιλότιμη προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τα λιπώδη κύτταρα (ή λιποκύτταρα) αυξάνονται κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία ακολουθώντας την ανάπτυξη του οργανισμού, ενώ γενικώς σταθεροποιούνται μετά την ενηλικίωση.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι στάσιμα, διότι έχουν την ικανότητα να αλλάζουν εκπληκτικά πολύ το μέγεθός τους, αναλόγως με την αύξηση ή την απώλεια σωματικού βάρους. Οπως, εξάλλου, συμβαίνει με όλα τα σωματικά κύτταρα, έτσι και τα λιποκύτταρα πεθαίνουν όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους. Ο τελικός αριθμός τους όμως, παραμένει σταθερός διότι ,συνήθως, όταν πεθαίνουν τα παλαιά λιποκύτταρα, αντικαθίστανται από νέα!

Λέγεται ότι αυτά τα κύτταρα στέλνουν μυνηματα στον εγκέφαλο που ανοίγουν την όρεξη συνεχώς και διεγείρουν την αποθήκευση λίπους, διότι προσπαθούν να ανακτήσουν το αρχικό τους μέγεθος. Η θεωρία αυτή μπορεί να εξηγεί ,γιατί είναι τόσο δύσκολο να μην ξαναπαχύνουν οι άνθρωποι που αδυνατίζουν, όση προσπάθεια κι αν καταβάλλουν..