Σχετικά με το γιαούρτι 

Το γιαούρτι είναι μια υγιεινή, θρεπτική και ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Μαζί με το γάλα, αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου και γι’ αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή όλων, λόγω της υψηλής βιολογικής αξίας του.

Το γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα που πήζει και ζυμώνεται με τη βοήθεια δύο βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά πρέπει να είναι «ζωντανά» στο γιαούρτι μέχρι την κατανάλωσή του, καθώς στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές του ιδιότητες.

Διατροφική Αξία

Τα θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού είναι τα εξής: λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ υπάρχουν και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D.

Διακρίνεται σε 

  1. Με το είδος του γάλακτος σε: γιαούρτι αγελάδας, γίδινο και πρόβειο.
  2. Με τον τρόπο επεξεργασίας σε: παραδοσιακό, παραδοσιακό στραγγισμένο, φυσικό, αναμιγμένο, επιδόρπιο γιαούρτι παστεριωμένο και επιδόρπιο γιαούρτι στραγγισμένο νέου τύπου.
  3. Ανάλογα με την επεξεργασία του γάλακτος και την περιεκτικότητα του σε λιπαρά διακρίνεται σε: γιαούρτι αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο, γιαούρτι γρανίτα ή παγωτό, γιαούρτι διαίτης, ημιαποβουτυρωμένο, κατεψυγμένο με φρούτα και σε γιαούρτι χωρίς επιδερμίδα.

Γιαούρτι και υγεία

    1. Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.
    2. Έχει αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό σωλήνα.
    3. Είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών γιατί προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου.
    4. Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό φρούτων, τρώνε γιαούρτι και τυρί συχνά διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.
    5. Εκτός από τα οφέλη του γιαουρτιού στον πεπτικό σωλήνα, έχει ευεργετικές ιδιότητες και για την οστεοπόρωση. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και παρέχει πλήθος βιταμινών. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και γενικά όλων των μορφών αρθρίτιδας.
    6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και προλαμβάνει τις δυσμενείς συνέπειες της δράσης των αντιβιοτικών στον οργανισμό, διότι τα αντιβιοτικά συνεργάζονται με τα βλαβερά βακτήρια και καταστρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Επομένως όσοι παίρνουν φάρμακα σε ημερήσια βάση είναι απαραίτητο να τρώνε και ένα γιαούρτι την ημέρα.
    7. Επειδή στο γιαούρτι οι υδατάνθρακες του γάλατος (λακτόζη) υφίστανται ζύμωση και δίνουν γαλακτικό οξύ, άτομα μεδυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι.
    8. Είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών γιατί προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου.
    9. Τέλος καταπολεμά τη χρόνια δυσκοιλιότητα γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρή, ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός “τεμπέλικου” εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.

Συμπερασματικά το γιαούρτι θα πρέπει απαραίτητα να είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινή μας διατροφή μιας χαρακτηρίζεται για την μεγάλη θρεπτική του αξία, ενώ δρα τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, προάγοντας έτσι την υγεία. Είναι ωστόσο κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας.