Η αλήθεια είναι πως η αγκινάρα δεν είναι η ευκολότερη τροφή για μαγείρεμα. Είναι ένα λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών και καταναλώνετε στις Μεσογειακές χώρες από την αρχαιότητα. Εκτιμάται ιδιαίτερα όχι μόνο για την ενδιαφέρουσα γεύση της  αλλά και για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Ο όγκος των θρεπτικών συστατικών ,των ιχνοστοιχείων και των φυτοχημικών που βρίσκονται σ’ αυτό το λαχανικό, το κάνει άξιο να μπει σταθερά στο διατροφικό μας μενού!

 

Διατροφική αξία της αγκινάρας

 1. Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, νιασίνη και βιταμίνη C.
 2. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφολο και κάλιο.
 3. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως ειναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2.
 4. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
 5.  Αυξάνει την ροή της χολής, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη πέψη.
 6.  Βελτιώνει την λειτουργεία του συκωτιού και βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων του ήπατος χάρης σε δυο αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει την σιλυμαρίνη  και την κυναρίνη
 7. Λόγω του πλούτου τους σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, προσφέρει προστασία ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου ,όπως του προστάτη ,του μαστού και της λευχαιμίας.

TIPS για τις αγκινάρες

 • Λέγεται ότι το καλύτερο μέρος της αγκινάρας είναι τα φύλλα της τα οποία και αποτελούν την μεγαλύτερη πηγή των θρεπτικών συστατικών της. Το εκχύλισμα από τα φύλλα της αγκινάρας θεωρείτε πολύ ωφέλιμο για την καταπολέμηση πολλών χρόνιων ασθενειών.
 • Όταν αγοράζουμε αγκινάρες πρέπει να προσέχουμε το κοτσάνι τους να λυγίζει και να κάμπτεται χωρίς μεγάλη αντίσταση.
 • Πριν το μαγείρεμα θα πρέπει να τις πλένουμε πολύ καλά!
 • Στο μαγείρεμα πρέπει να τις αλείφουμε με αλάτι και λεμόνι για να μη μαυρίσουν. ( Το πρόβλημα δεν είναι ότι θα «χαλάσει» το χρώμα τους, αλλά ότι το μαύρισμα μια τροφής δείχνει πως οξειδώνεται και κατά συνέπεια, όταν το φάμε, δε θα προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας. )

Πως θα μαγειρέψουμε τις αγκινάρες;;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες. (αλα πολίτα, ψητές, βραστές σαν σαλάτα, ωμές με λεμόνι) Η προσθήκη του λεμονιού εκτός από την ωραία γεύση που προσφέρουν και συμπληρώνουν την αγκινάρα βοηθάει στο να απορροφήσουμε την μεγαλύτερη ποσότητα φυτικού σιδήρου που περιέχει.

Αγκινάρες αλά πολίτα

Αγκινάρες ψητές

Αγκινάρες βραστές 

Αγκινάρες ωμές με λεμόνι

Μπορούμε ωστόσο να βράσουμε την αγκινάρα και να πιούμε το νερό με το απόσταγμα της στο οποίο έχουν μεταφερθεί πολλά από τα αντιοξειδωτικά της, προκειμένου να μεταφέρουμε στον οργανισμό μας ενυδάτωση πλούσια σε βιταμίνες.