Τι είναι η μυϊκή κράμπα ;;;

Η μυϊκή κράμπα συμβαίνει όταν ο μυς συσπάται με τρόπο βίαιο και ανεξέλεγκτο, οπότε και εγκλωβίζεται σε οδυνηρό, ισχυρό και σταθερό σπασμό. Συνεπώς, η μυϊκή κράμπα ορίζεται ως η ακούσια και βίαιη συστολή των μυών, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από μυϊκή χαλάρωση. Αυτό προκαλεί μία ορατή ή ψηλαφητή σκλήρυνση των εμπλεκόμενων μυών.

Σε ποιότητα σημείο του σώματος μπορεί να μου συμβεί και ποιά είναι η διάρκειά τους ;;;

Κράμπες μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε σκελετικό μυ του σώματός, αλλά είναι πιο συχνές σε μύες ή μυϊκές ομάδες που εκτείνονται σε δύο αρθρώσεις. Επίσης, κράμπες μπορούν να συμβούν στο άκρο χέρι, τους κοιλιακούς μύες, τους μύες γύρω από το θώρακα, το άκρο πόδι και τα δάκτυλα των ποδιών. Η διάρκειά τους μπορεί να είναι από μερικά δευτερόλεπτα έως (σε οξείες περιπτώσεις) 15 λεπτά ή και περισσότερο.

Γιατί συμβαίνουν οι κράμπες ;;;

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι οι κράμπες συμβαίνουν όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τη συστολή και διαστολή των μυών, προσωρινά εξασθενούν.

Πως μπορώ να τις αντιμετωπίσω ;;;

Για την αποτελεσματική σύσταση και χαλάρωση των μυών είναι απαραίτητο να πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

•Σωστή ενυδάτωση και επαρκή επίπεδα ηλεκτρολυτών (απαραίτητες προϋποθέσεις για την πυροδότηση των κινητικών μονάδων και την επακόλουθη χαλάρωσή τους).
•Μύες καλά γυμνασμένοι, εύκαμπτοι και ειδικά προπονημένοι για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ή άθλημα που διεξάγεται (οι μυϊκές κράμπες συνήθως αναπτύσσονται σε αγύμναστους μύες, που δεν είναι συνηθισμένοι σε έντονη προπόνηση).
•Επαρκής ξεκούραση και αποκατάσταση των μυών. Οι κράμπες προσβάλλουν συχνότερα τους κουρασμένους μύες.