Σίγουρα έχεις κάνει στον εαυτό σου αλλά και στους γύρω σου την κλασική ερώτηση “Τι να φάω για βραδινό;“. Τι σκέφτεσαι άραγε εκείνες τις ώρες; Είναι που ίσως έχεις μεγάλη απόσταση από το τελευταίο σου γεύμα και θέλεις να πέσεις με τα μούτρα σε ότι βρεις μπροστά σου στην κουζίνα;

Ίσως να έχει πάει αργά και να σκέφτεσαι πως μπορείς να αντέξεις άλλες 7-8 ώρες ύπνου μέχρι το επόμενο πρωινό σου γεύμα. Ή μήπως προσπαθείς να μαζέψεις τα γιορτινά σου νυχτοπερπατήματα στο ψυγείο και αποφάσισες να σκεφτείς τι είναι αυτό που θα σε χορτάσει αλλά δεν θα σου πέσει βαρύ για βράδυ;

Είναι γνωστό πως η καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων τρέχει με τόσο γρήγορους ρυθμούς που συχνά κανείς δεν προλαβαίνει να κάνει ένα γεύμα κατά την διάρκεια της ημέρας κι αν ακόμη τα καταφέρει κανείς, τότε σίγουρα δεν θα το απολαύσει.

Η μεγάλη παγίδα είναι όταν αντικαθιστούμε το κυρίως γεύμα της ημέρες με αυτό του βραδινού. Η λαχτάρα και η αναμονή του βραδινού γεύματος γίνεται όλο και μεγαλύτερη θολώνοντας έτσι το τοπίο της σκέψης μας για το τι θα πρέπει να επιλέξουμε σαν γεύμα αλλά και τι ποσότητα θα προσθέσουμε στο πιάτο μας.

Το αποτέλεσμα  ενός πλήρες βραδινού γεύματος είναι να μην γίνονται σωστά οι καύσεις  (μιας και ο ύπνος διαδέχεται το βραδινό μας γεύμα σε σύντομο χρονικό διάστημα) και οι τροφές αυτές που καταναλώνουμε να μετατρέπονται σε κιλά και λίπος.

Πάμε να δούμε παρακάτω μερικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας πριν επιλέξουμε το βραδινό μας γεύμα:

  • Καλό θα είναι να αποφεύγουμε στο βραδινό μας γεύμα τα εξής: ζαχαρούχα, καφεϊνούχα και πικάντικα τρόφιμα, τα οποία επιβαρύνουν πολύ το στομάχι και κατ’ επέκταση διαταράσσουν τον ύπνο μας.
  • Ιδανικά το κυρίως γεύμα της ημέρας μας, θα πρέπει να μην το λαμβάνουμε το βράδυ πριν τον ύπνο.
  • Ας επιλέγουμε τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που θα απελευθερώσουν αμινοξέα στο σώμα μας και θα μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα. Οι τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας δίαιτας, αφού έχουν ως αποτέλεσμα την σταδιακή και όχι την απότομη άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται και το αίσθημα του κορεσμού, ενώ περιέχουν επίσης και πρωτεΐνες αλλά και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της πείνας. (τροφές όπως: βρώμη, πλιγούρι, ρεβύθια, γλυκοπατάτα, κινόα, φακές κα.)
  • Αποφεύγετε τα βραδινά σνακ! Είναι μια από τις βασικές αιτίες αύξησης βάρους από βραδινά γεύματα. Ανοίγουν την όρεξη για μεγαλύτερα γεύματα αντί να την περιορίζουν σε κάτι μικρό, όπως φανταζόμαστε. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά από τα σνάκς που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού.
  • Ένα αρκετά αποτελεσματικό τιπ είναι να περιορίσουμε το τελευταίο μας γεύμα πριν τις 9 το βράδυ. Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια ενδεικτική ώρα μιας και το ωράριο δουλειάς και αντίστοιχα ύπνου διαφέρει ανά τους ανθρώπους. Ένας μέσος όρος τελευταίου γεύματος μπορεί να είναι στις δυο ώρες πριν τον βραδινό μας ύπνο.
  • Ταξινομήστε στο πιάτο σας ακριβώς την μερίδα του φαγητού σας, χωρίς να προσθέσετε κάτι παραπάνω κατά την διάρκεια του γεύματος. Είναι ένα από τα βασικά “κόλπα” όλων των γευμάτων μας η σωστή ταξινόμηση του πιάτου μας αφού ορίζει κατά βάσιν την ποσότητα του φαγητού μας.

Στο επόμενο μας άρθρο θα βρείτε μερικές ιδέες ελαφριών και υγιεινών γευμάτων για το βραδινό σας!!