Η γλουταμίνη είναι το αφθονότερο φυσικό μη βασικό αμινοξύ στο ανθρώπινο σώμα αποτελώντας το 61% όλων των αμινοξέων του σώματος και εντοπίζεται στο αίμα, στους μύες, στον εντερικό σωλήνα, στον εγκέφαλο και στο συκώτι
Η γλουταμίνη παίζει βασικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, στον όγκο των κυττάρων και στον αντι-καταβολισμό. Επίσης αυξάνει την ικανότητά σας να εκκρίνετε την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, η οποία βοηθά στον μεταβολισμό του σωματικού λίπους και υποστηρίζει την ανάπτυξη νέας μυϊκής μάζας.
Κατά τη διάρκεια λοιπόν ,μιας έντονης προπόνησης, τα επίπεδα γλουταμίνης έχουν εξαντληθεί ως και 50% και παραμένουν χαμηλά μέχρι την πλήρη μυϊκή αποκατάσταση. Σε μεγάλο βαθμό δηλαδή μειώνεται στο σώμα μας, η δύναμη, η αντοχή και η ανάκαμψη. Θα μπορούσε να χρειαστεί έως και 6 ημέρες για να επιστρέψουν τα επίπεδα γλουταμίνης στο φυσιολογικό. Αυτή η μείωση της γλουταμίνης δημιουργεί ένα καταβολικό περιβάλλον για τον μυϊκό ιστό.
Με σωστή διατροφή :
Η γλουταμίνη (ή L-Glutamine) εντοπίζεται σε αρκετές τροφές όπως κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια και κάποια λαχανικά. Αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας εκτελώντας μία σειρά βασικών λειτουργιών μεταξύ των οποίων η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το μεγαλύτερο μέρος της γλουταμίνης που λαμβάνεται με την τροφή, προέρχεται από το άλας γλουταμικού οξέος, το οποίο μετατρέπεται σε γλουταμίνη από τον οργανισμό με την βοήθεια του ένζυμου γλουταμίνη-συνθετάση (Glutamine Synthetase). Αντίθετα, η γλουταμίνη των συμπληρωμάτων διατροφής παράγεται από άμυλο ή σιρόπι καλαμποκιού που έχει υποστεί αλκοολική ζύμωση.
Με συμπληρώματα διατροφής :
Χρησιμοποιώντας λοιπόν συμπλήρωμα γλουταμίνης μετά από την πρωινή άσκηση και το βράδυ πριν από τον ύπνο ,οι αθλητές μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την μείωση της ήδη υπάρχουσας γλουταμίνης στον μυϊκό ιστό, διατηρώντας παράλληλα υψηλά τα επίπεδα αζώτου επιτρέποντας έτσι μια βελτιωμένη πρωτεϊνική σύνθεση.