Τι Είναι Η Τροφική Δυσανεξία ;

Τροφική Δυσανεξία (Δυσανεξία = η μη ανεκτικότητα) χαρακτηρίζεται γενικά κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της ή ως πρόσθετης ουσίας σε άλλο τρόφιμο και ειδικότερα στην αδυναμία κατανάλωσης , απορρόφησης , αφομοίωσης και μεταβολισμού της από τον οργανισμό.
Η αντίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση διαφόρων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού (αντισωμάτων, λευκοκυττάρων κλπ.) για να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει αυτήν την τροφή, επειδή τη θεωρεί και την αντιμετωπίζει ως “εχθρική” και “βλαβερή”.

Πώς Προκαλείται Η Τροφική Δυσανεξία ;

Το καθημερινό μας διαιτολόγιο έχει εμπλουτισθεί με καινούργιες και εξωτικές τροφές, με νέες πρόσθετες χημικές ουσίες και νέες τεχνολογίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων και ποτών.
Μαζί ,λοιπόν, με τη συνεχώς αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος και των υπογείων υδάτων, την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων, αντιβιοτικών, ορμονών κλπ. ,καθώς επίσης και τις ελλείψεις διαφόρων ενζύμων του οργανισμού μας, τις διάφορες παθήσεις και φλεγμονές του πεπτικού μας συστήματος, τις αντιδράσεις στα χημικά συστατικά των τροφίμων (συντηρητικών, χρωστικών) και τη μονότονη συνήθως διατροφή μας, προκαλούν υπερφόρτιση του οργανισμού μας και επιδεινώνουν την προσπάθεια του να απορροφήσει και να αφομοιώσει τα συγκεκριμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να αντιδρά σε αυτά, να μην τα “ανέχεται” προκαλώντας έτσι την Τροφική Δυσανεξία!!