Γενικά
Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα ενός θάμνου που ονομάζεται Camellia sinensis. Με μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση μετατρέπονται τεχνητά τα φύλλα από πράσινο σε σκούρο καφέ-μαύρο χρώμα. Αυτή η οξείδωση σημαίνει ότι τα φύλλα εκτίθενται σε αέρα που είναι πλούσιος σε υγρασία και οξυγόνο.
Οι παραγωγοί τσαγιού μπορούν να ελέγξουν την ένταση της οξείδωσης. Το μαύρο τσάι είναι ένα πλήρως οξειδωμένο τσάι. Το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό, αλλά δεν οξειδώνεται.
Οφέλη του μαύρου τσαγιού για την υγεία
Το μαύρο τσάι έχει μεγάλη περιεκτικότητα καφεΐνης. Περιέχει επίσης ποσότητα μιας ουσίας που ονομάζεται θεοφυλλίνη. Αυτές οι δύο ουσίες μπορούν να επιταχύνουν το ρυθμό της καρδιάς και να σας κάνουν να αισθανθείτε σε αυξημένη εγρήγορση.
Πηγή αντιοξειδωτικών: Το μαύρο τσάι είναι πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των βλαβών στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες. Τα ίδια συστατικά βοηθούν επίσης στη θεραπεία προβλημάτων ακοής και στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον.
Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα: Η κύρια ένωση του μαύρου τσαγιού που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού είναι τα αντιγόνα αλκυλαμίνης. Επίσης, οι τανίνες στο μαύρο τσάι προστατεύουν τον άνθρωπο από κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.
Μειώνει το στρες: Οι ενώσεις της L-θεανίνης στο μαύρο τσάι μειώνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα.
Βελτιώνει την πέψη: Η καθημερινή κατανάλωση μαύρου τσαγιού διατηρεί την υγεία του πεπτικού συστήματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε τανίνες.
Συμβάλλει στη στοματική υγεία: Το μαύρο τσάι έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών, καθώς περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και μειώνει την συσσώρευση πλάκας. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο μαύρο τσάι σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια.
Αυξάνει την ενέργεια: Το μαύρο τσάι βοηθά στην ενίσχυση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Η μέτρια ποσότητα καφεΐνης που περιέχει προκαλεί εγρήγορση, αυξάνει τον μεταβολισμό και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου: Θεωρείται αποτελεσματικό στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, επειδή εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων. Οι χημικές ενώσεις TF-2 στο μαύρο τσάι οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα σε κατάσταση απόπτωσης, που συνεπάγεται αυτόματα τον θάνατό τους.
Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες: Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μαύρο τσάι απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, που είναι οι κύριοι λόγοι της αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, της αρτηριοσκλήρυνσης και του καρκίνου.
Μειώνει τη χοληστερόλη: Το μαύρο τσάι ρίχνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς.