Μιλάμε για ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων! Η μπανάνα είναι μια από τις καλύτερες επιλογές φρούτων καθώς δεν λερώνει, δεν αφήνει μυρωδιά και είναι πολύ θρεπτική. Ωστόσο φημολογείται πως έχει πολλές θερμίδες και λανθασμένα αποφεύγεται από άτομα που προσέχουν το βάρος τους.
Ποιες μπανάνες όμως να προτιμήσουμε;; Ώριμες ή άγουρες..;
Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι απόψεις που επικρατούν:
Άγουρες
- Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών για τον οργανισμό μας ,συμβάλλοντας παράλληλα στην καλύτερη λειτουργεία του εντέρου.
*Πρεβιοτικά: Συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ωφέλιμων προβιοτικών μικροοργανισμών.
*Προβιοτικά: Συστατικά τροφίμων που προάγουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, τα οποία συντελούν στην καλή χώνεψη των τροφών.
- Περιέχουν περισσότερο ανθεκτικό άμυλο, που συμβάλει στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη της μπανάνας και στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.
*Μπορεί να σχετίζεται όμως και με ανεπιθύμητα φουσκώματα!
Ώριμες
- Περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά.
- Περιέχουν περισσότερα απλά σάκχαρα (λόγω της ωρίμανσης της μπανάνας), τα οποία τα καθιστούν πιο εύπεπτα.
*Θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή στην κατανάλωση μιας ώριμης μπανάνας από άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.
Συμπέρασμα:
Η επιλογή για κατανάλωση της μπανάνας (άγουρη ή ώριμη) θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις δικές μας προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις!