Στα παιδιά που ασκούνται συστηματικά έχει παρατηρηθεί αισθητή βελτίωση στον έλεγχο του άγχους, μιας και η άσκηση είναι ένα κατεξοχήν μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης, το οποίο μειώνει σημαντικά το συγκεκριμένο αίσθημα.Η άσκηση είναι αυταπόδεικτο ότι βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Μέσω της άσκησης «δυναμώνουν» τα οστά, οι μύες και οι αρθρώσεις και παράλληλα «γυμνάζονται» η καρδιά και οι πνεύμονες. Επιπλέον αναπτύσσεται η ικανότητα νευρομυϊκής συναρμογής. Τα παιδιά αποκτούν καλύτερο έλεγχο του σώματος και των κινήσεών τους, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά τους και αναπτύσσοντας τον συγχρονισμό μεταξύ ματιών και άκρων. Τέλος, η σωματική δραστηριότητα είναι ένας καίριος παράγοντας για τη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους.
Δοκιμάστε πολεμικές τέχνες : Οι πολεμικές τέχνες διδάσκουν έλεγχο και πειθαρχία. Είναι ιδιαίτερα καλές για παιδιά που έχουν πολλή ενέργεια.
Δημιουργήστε χαμόγελα με παιχνίδι : Αν τα παιδιά σας δεν είναι μέρος μιας ομάδας μπορούν παρόλα αυτά να λάβουν τα οφέλη της άσκησης. Οτιδήποτε ωφελεί. Το να κλωτσήσουν μια μπάλα, να κάνουν σκοινάκι ή να βάλουν μουσική. Θυμηθείτε ότι όλα μετρούν ως άσκηση και είναι καλά για το σώμα και τη διάθεση.
Άσκηση= καλύτερος ύπνος= καλύτερη διάθεση : Η άσκηση επίσης βοηθά με τον ύπνο. ‘Έρευνες δείχνουν ότι τα δραστήρια παιδιά αποκοιμούνται πιο γρήγορα και συνεχίζουν να κοιμούνται για μεγαλύτερη διάστημα σε σχέση με παιδιά που δεν κινούνται τόσο. ‘Οσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα τόσο πιο γρήγορα αποκοιμούνται. Ο επαρκής ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Όταν τα παιδιά ξεκουράζονται επαρκώς ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους και κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Επίσης έχουν περισσότερη ενέργεια για να κινηθούν όλη την ημέρα.
Διάφορα παιχνίδια :
- Δρόμος μετ’εμποδίων
- Στοχεύω με το πόδι ή το χέρι διάφορα αντικείμενα
- Κορόιδο
- Μήλα
- Ομαδικό Σχοινάκι
- Σκυταλοδρομία
- Άλματα
Για την προσχολική ηλικία από 3 – 6 ετών οι βασικές κινήσεις είναι:
1. Κινητικοί συνδυασμοί
2. Κινητικότητα
3. Ευλυγισία
Για την σχολική ηλικία από 6 – 10 ετών προχωράμε στην βελτίωση των κινήσεων όπως:
1. Ταχεία κινητική μάθηση
2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων
Για την προεφηβική ηλικία από 10 – 12 ετών προχωράμε στην βελτίωση δεξιοτήτων όπως:
1. Συντονισμός κινήσεων
2. Ελαστικότητα μυών
Για την εφηβική ηλικία από 12 – 18 ετών προχωράμε στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης όπως:
1. Μυϊκή ανάπτυξη
2. Αντοχή
Προπόνηση με βάρη :
- Τα όργανα που χρησιμοποιεί πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο επίπεδο ωριμότητας του.
- Τα όργανα πρέπει να παρέχουν ασφάλεια και να ελέγχονται συνεχώς.
- Το παιδί πρέπει να είναι υγιές και έτοιμο να δεχτεί την προπόνηση.
- Η προπόνηση πρέπει να γίνεται με την επίβλεψη του προπονητή, ο οποίος γνωρίζει τις αρχές προπόνησης καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να έχει το παιδί.
- Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε όλο το εύρος της κίνησης.
- Να αποφεύγονται οι μέγιστες προσπάθειες.
- Να τηρείται η ένταση, η συχνότητα, τα διαλλείματα και η επιλογή δραστηριοτήτων.
Αξιολόγιση Διαδικασιών – Επίδοσης