Η πληροφορία δε γνωρίζει σύνορα αλλά ούτε και το έγκλημα πια. Ο χρήστης του διαδικτύου είναι περισσότερο ευάλωτος από οποιονδήποτε άλλο, δεδομένου ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν ακόμα και από την πιο απλή χρήση του διαδικτύου είναι αναρίθμητοι και πολλαπλασιάζονται καθημερινά με γοργό ρυθμό. Οι δράστες εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο μπορούν να τελέσουν ακόμα και εγκλήματα που με τον παραδοσιακό τρόπο δε θα τολμούσαν καν να σκεφτούν.
Το Blue Whale Challenge είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο οποίο οι νέοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μια σειρά προκλήσεων που στην αρχή είναι φαινομενικά αβλαβείς, αλλά στη συνέχεια γίνονται ριψοκίνδυνες ή επικίνδυνες. Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους 50 ημέρες για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίαιων ταινιών και την υιοθέτηση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών (χαράζουν μια φάλαινα στο χέρι με ένα ξυράφι). Για να ολοκληρωθεί η κάθε φάση του παιχνιδιού, οι νέοι πρέπει να στείλουν μια φωτογραφία τους, που να αποδεικνύει την εμπειρία τους. Η τελευταία πρόκληση καλεί τον συμμετέχοντα να κερδίσει το παιχνίδι, αυτοκτονώντας.
Η νέα αυτή πρόκληση άνοιξε, όπως ήταν φυσικό, συζητήσεις που αφορούν στην αυτοκτονία των εφήβων, την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό, με τους γονείς να αγωνιούν για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους.
Ο δημιουργός αυτής της διαδικτυακής πρόκλησης βρίσκεται πλέον στην φυλακή υποστηρίζοντας ότι ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του παιχνιδιού ήταν η “κάθαρση” της κοινωνίας από άβουλους, ευάλωτους και εύκολα παρασυρόμενους ανθρώπους…