Τα Χριστούγεννα είναι από τις ομορφότερες οικογενειακές και χαρμόσυνες στιγμές του χρόνου που κρύβουν παρ’ όλα αυτά μια τεράστια δοκιμασία για τον καθένας μας που προσπαθεί να ακολουθήσει μια συγκεκριμένη δίαιτα ! Με την “έγκλειστη” κατάσταση και την εμφάνιση των γιορτών έχεις ήδη ανησυχήσει για το τι θα δείξει η ζυγαριά στις αρχές του χρόνου..

Τα οικογενειακά τραπέζια η αλήθεια είναι πως ενώνουν τις οικογένειες και φέρνουν πιο κοντά συγγενείς και φίλους όμως μια τέτοια κατάσταση μπορεί να μας παρασύρει σε υπερβολές στα γεύματά μας.

Οι ίδιες μας οι επιλογές γευμάτων με υπερβολή μας δημιουργούν μετέπειτα τύψεις οι οποίες μας χαλούν την εορταστική διάθεση.. Όμως είναι ακόμα νωρίς και προλαβαίνουμε να κάνουμε ένα πλάνο διατροφής για την βδομάδα αυτή που διανύουμε και να εμπλουτίσουμε με tips το διαιτολόγιό μας!!

Δες παρακάτω μερικά tips για τις γιορτινές μέρες που θα σου φτιάξουν ακόμη περισσότερο την διάθεση:

  1.  Αρκετή προσοχή στα γλυκά, ιδιαίτερα στους κουραμπιέδες (κορεσμένα λιπαρά). Μπορείς να αντικαταστήσεις τον κουραμπιέ καλύτερα με ένα μελομακάρονο και να βάλεις στόχο να τρως ένα γλυκό την ημέρα. Εξάλλου αυτό που έμμεσα θέλεις είναι να μην έχεις κανέναν περιορισμό σε ότι έχεις σκεφτεί να φας. Αν δείξεις μια συνέπεια στην ποσότητα θα καταφέρεις να τρως ότι γλυκό λαχταράς στις γιορτές χωρίς να επιβαρύνεις ιδιαίτερα το σωματικό σου βάρος.
  2.  Μάσα αργά και έτσι θα δώσεις στον οργανισμό σου την ευκαιρία να χορτάσει καλύτερα και γρηγορότερα, αποφεύγοντας την δυσπεψία.
  3. Στο γιορτινό τραπέζι μην σε πιάσει πανικός βλέποντας όλα αυτά τα μαγειρευτά! Δες ποια πιάτα πραγματικά σε αφορούν και γέμισε το δικό σου πιάτο μόνο μια φορά.
  4.  Ένα από τα ιδανικότερα tip είναι να ξεκινήσεις με μοναδικό ορεκτικό την σαλάτα και να μεταβείς κατευθείαν στο κυρίως πιάτο
  5. Μετά το κύριο πιάτο ιδανικό θα ήταν η συζήτηση και η παρέα της οικογένειας και των συγγενών να συνέχιζε σε άλλον χώρο εκτός του τραπεζιού, όπως πχ σαλόνι. Όσο περισσότερο παραμένεις στο τραπέζι και βλέπεις όλα αυτά τα πιάτα που σίγουρα έχουν περισσέψει “το μάτι σου δεν χορταίνει” και πολύ πιθανό συνεχίσεις να τρώς.
  6. Επαρκή ενυδάτωση. Θα σε βοηθήσει να εξασφαλίσεις την σωστή λειτουργεία του μεταβολισμού σου αποφεύγοντας  τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας και νιώθεις χορτάτος γρηγορότερα. (κατά την διάρκεια της ημέρας σε τακτά χρονικά διαστήματα και  όχι κατά την διάρκεια και ενδιάμεσα του φαγητού).
  7.  Δεν είναι ανάγκη το κάθε οικογενειακό γεύμα να τελειώνει με ένα γλυκό. Πρωτού απλώσεις το χέρι σου να φας το οικογενειακό γλυκό, σκέψου πρώτα πόσο πολύ σου αρέσει το συγκεκριμένο και αν όντως έχει μείνει χώρος στο στομάχι σου για επιπλέον ζάχαρη!!
  8. Μικρά και ελαφριά γεύματα. Δεν χρειάζεται να τερματίζεις τον οργανισμό σου με ένα μεγάλο γεύμα. Μπορείς να επιλέξεις και να εξασκήσεις τον οργανισμό σου με μικρά και συχνά γεύματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις την όρεξη και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνεις καθημερινά. Παράλληλα ενεργοποιείς τον μεταβολισμό σου, καις περισσότερες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείς εξαιρετικές διατροφικές συνήθειες!
  9. Το νούμερο 9 είναι απόλυτα κατανοητό ότι ίσως και να μην καταφέρεις να το περιορίσεις απόλυτα μιας και οι γιορτές και η παράδοση επιτάσσει το αλκοόλ. Αν καταφέρεις να περιορίσεις τις αρκετές παραπάνω θερμίδες που καταναλώνεις πίνοντας μόνο ποτό, χωρίς να χορταίνεις παράλληλα, θα κερδίσεις ένα μεγάλο μέρος της μάχης.
  10.  Τέλος, ΜΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΣΑΙ αν μια μέρα έχεις φέρει τον οργανισμό σου στα όρια. Αύριο είναι μια καινούργια ημέρα και μπορείς να βάλεις σε τάξη ξανά την διατροφή σου ακόμη και να εντάξεις στην ημέρα σου το τρέξιμο ή το ποδήλατο για να κάψεις τους εορταστικούς πειρασμούς!!

Καλή επιτυχία στην διατροφικά δύσκολη εβδομάδα που διανύουμε!! Είναι στο χέρι σου τόσο να απολαύσεις τα γιορτινά τραπέζια όσο και να κρατήσεις σε μια σχετική ισορροπία το σωματικό σου βάρος!!