Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα από τα πιο εύκολα σνακ που μπορούμε να πάρουμε γρήγορα μαζί μας ή ακόμη και να τα φυλάξουμε στο συρτάρι του γραφείου μας. Για διάφορους λόγους οι καταναλωτές των αποξηραμένων φρούτων τα χρησιμοποιούν ως υποκατάστατα των φρέσκων φρούτων στην καθημερινή τους διατροφή! Οι κυριότεροι λόγοι που κάποιος επιλέγει τα αποξηραμένα φρούτα είναι οι εξής:

  1. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πιο γλυκιά γεύση σε σχέση με τα φρέσκα.
  2. Οι τιμές στα φρέσκα φρούτα είναι αρκετά υψηλές σε σχέση με τα αποξηραμένα.
  3. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να συντηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα φρέσκα.
  4. Μπορείς πιο εύκολα να βρεις στην αγορά τα αποξηραμένα φρούτα (όπως πχ. σε mini markets, περίπτερα) από ότι τα φρέσκα.

Γενικά τα αποξηραμένα φρούτα όπως: δαμάσκηνο, βερίκοκο, σύκο, κράμπερι, σταφίδες, χουρμάς και άλλα, παρά το μικρό τους μέγεθος έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Σε γενικές γραμμές όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η διαδικασία της ξήρανσης προκαλεί σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την συγκέντρωση σακχάρων και θερμίδων στα φρούτα.

Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα μειονεκτήματα των αποξηραμένων φρούτων σε σχέση με τα φρέσκα.

  1. Κατά την διάρκεια της ξήρανσης προστίθεται στα φρούτα διοξείδιο του θείου, το οποίο βοηθά στην διατήρηση κάποιων θρεπτικών συστατικών αλλά παράλληλα προκαλεί την αποδόμηση κάποιων άλλων. Συγκεκριμένα βοηθά στην διατήρηση της βιταμίνης Α και C  αλλά καταστρέφει την βιταμίνη Β1 η οποία μέσω των υδατανθράκων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό.
  2. Καθώς η ξήρανση αυξάνει τη θερμιδική πυκνότητα των φρούτων, η υπερκατανάλωση αποξηραμένων φρούτων οδηγεί σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη.
  3. Η ξήρανση ενός φρούτου αλλάζει τη δομική μορφή των πρωτεϊνών που περιέχονται σε αυτά, καθιστώντας την απορρόφηση και χρήση τους από τον οργανισμό δυσκολότερη.
  4. Πριν από την διαδικασία της ξήρανσης τα περισσότερα φρούτα βράζονται πρώτα ώστε να καταστραφούν κάποιοι πιθανόν βλαπτικοί μικροοργανισμοί και να επιταχυνθεί  η διαδικασία της ξήρανσης τους. Έτσι καταστρέφεται η βιταμίνη C που περιέχουν ενώ ο βρασμός ήδη μειώνει αρκετά τα θρεπτικά συστατικά τους.

*Η βιτμαμίνη C αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αντιοξειδωτικούς παράγοντες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνολικά καταλαβαίνουμε ήδη ότι τα αποξηραμένα φρούτα καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και σίγουρα να μην αντικαθιστούν τα φρέσκα αυτών στην διατροφή μας, αφού κατά την διάρκεια της ξήρανσης έχουμε μεγάλη απώλεια διατροφικής αξίας.

 Ας δούμε παρ’ όλα αυτά, που μπορούν να μας βοηθήσουν τα αποξηραμένα φρούτα.

  1. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν πολύ υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών, απαραίτητων για την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  2. Έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, σελήνιο και κάλιο, θρεπτικά συστατικά που έχουν να κάνουν κυρίως με καλύτερη αιματολογική και μυϊκή υγεία και λειτουργία.

Θα ήταν συνετό να εντάξουμε καλύτερα τα φρέσκα φρούτα στην διατροφή μας  σαν υποκατάστατο κάποιου σνακ, ενώ μπορούμε να προσθέσουμε με περισσότερο μέτρο τα αποξηραμένα φρούτα στο γιαούρτι μας , στο γάλα με τα δημητριακά μας ή ακόμα και στις σαλάτες μας και έτσι μπορούμε να ικανοποιήσουμε την τάση μας για γλυκό.

Γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα – παπάγια – μάνγκο – goji berry – σταφίδα – μέλι – ιπποφαές και βρώμη

Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και κράνμπερι