Το kick boxing στις μέρες μας αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο άθλημα των πολεμικών τεχνών. Πόσο παρεξηγημένο είναι όμως στην πραγματικότητα; Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι προάγει τη βία και την επιθετική συμπεριφορά. Λάθος.

Το kick boxing είναι ένα άθλημα που στις σωστές του βάσεις προάγει το ήθος, την πειθαρχία, αλλά και την επίτευξη στόχων για τον εκάστοτε αθλητή. Αναμφισβήτητα πριν πολλά χρόνια ήταν ένα άθλημα που είχε συνδυαστεί με το χώρο της νύχτας (μπράβοι, προστασία κ.τ.λ.) κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Πλέον το kick boxing αποτελεί ένα μαχητικό άθλημα που διδάσκεται, ως επί το πλείστον από μορφωμένους και πτυχιούχος δασκάλους-εκπαιδευτές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παραπληροφόρηση. Αλήθεια, πόσοι προπονητές δεν έχετε ακούσει έναν νέο αθλητή να ρωτάει ’’πότε θα του σπάσετε τη μύτη’’; Λανθασμένες απορίες, που προέρχονται από την παραπληροφόρηση γύρω από το άθλημα.

Ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό κομμάτι, είναι οι τραυματισμοί. Σίγουρα ένας γονιός σκέφτεται ‘’να τον γράψω στο kick boxing..κι αν χτυπήσει;’’ Το παιδί είναι απόλυτα ασφαλές χάρη στον εξοπλισμό, αλλά και στις σωστές οδηγίες του προπονητή του. Η προπόνηση ενός αρχάριου είναι πάντα χαλαρής έντασης, η οποία με τον καιρό αυξάνεται σύμφωνα με την πρόοδο του ίδιου του αθλητή.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το kick boxing έχει αισθητά λιγότερους τραυματισμούς από τα περισσότερα δημοφιλή αθλήματα, όπως για παράδειγμα ποδόσφαιρο και μπάσκετ.  Είμαι σίγουρος πως αν δοκιμάσετε να κάνετε μία προπόνηση kick boxing, όλες οι ανασφάλειες θα αποτελέσουν παρελθόν. Εάν μάλιστα οι προπονήσεις συνεχιστούν σε βάθος χρόνου, θα δείτε όλα τα οφέλη του αθλήματος, όπως ένας υγιές σώμα και πνεύμα.