Πέρα από τη φυσιολογική τριχόπτωση του Φθινοπώρου, υπάρχει και η μη φυσιολογική τριχόπτωση, που έχει πάρα πολλές αιτίες ανάλογα με το φύλο!
Κάποιες από αυτές είναι:

η κληρονομικότητα,

η κακή διατροφή,

τα φάρμακα,

η κύηση,

η εμμηνόπαυση,

η έλλειψη σιδήρου,

η κατάθλιψη,

οι βαφές μαλλιών,

οι αυστηρές δίαιτες

η κακής ποιότητας διατροφή (διατροφική ανεπάρκεια πρωτεΐνης, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, κυρίως σιδήρου),

η αναιμία,

η υπερβολική λήψη βιταμίνης Α,

οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός)

και διάφορες άλλες παθήσεις, όπως:

ο διαβήτης,

οι δερματολογικές ασθένειες (πχ δερματίτιδα, έκζεμα) κλπ,

οι χρόνιες ασθένειες,

η χημειοθεραπεία,

η θεραπεία με ακτινοβολίες.

Oι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε ότι, για να διατηρήσετε την τρίχα σας υγιή και να αποφύγετε προβλήματα, καθοριστικής σημασίας παράγων είναι η διατροφή σας.

Η θερμιδική υστέρηση ή ανεπάρκεια διαφόρων συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες, τα ανόργανα άλατα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες, η οποία προκαλείται από ασθένειες ή μειωμένη πρόσληψη, μπορεί να οδηγήσει σε δομικές διαταραχές, αλλαγές ως προς τη χρώση ή τριχόπτωση, παρόλο που συχνά τα δεδομένα είναι ελλιπή.

Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις τροφές οι οποίες βοηθούν στην αποφυγή της τριχόπτωσης!

Όσπρια

Οι φακές, τα φασόλια, και τα υπόλοιπα όσπρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για τις τρίχες. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν ένα συνδυασμό διαφορετικών συστατικών όπως είναι το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και θυμηθείτε πως τα μαλλιά σας μεγαλώνουν κατά 0.5 περίπου χιλιοστό την ημέρα!
Tip: Τα όσπρια δεν είναι μόνο σούπα, μπορούν εύκολα να μπουν στη σαλάτα, αλλά και να αποτελέσουν τη βάση για μία πάστα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα σάντουιτς ή για dip λαχανικών.

Αυγά

Αποτελούν ένα από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα και αυτό συνέβη λόγω της περιεκτικότητας τους σε χοληστερίνη. Όμως σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως εάν ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή, ακόμα και σε περίπτωση αυξημένης  χοληστερίνης, μπορείτε να καταναλώνετε 3 περίπου αυγά την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τα μαλλιά σας, ο κρόκος των αυγών είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιοτίνης, της βιταμίνης δηλαδή που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη δομή των μαλλιών.
Tip: Για να αποφύγετε επιπλέον λιπαρά κατά το μαγείρεμα των αυγών, προτιμείστε μία ομελέτα φούρνου ή ένα βραστό αντί για τηγανητό αυγό ή ομελέτα.

Ξηροί Καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε χαλκό, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για το χρωματισμό των μαλλιών. Το κουκουνάρι είναι ο ξηρός καρπός με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χαλκό. Επιπλέον στα φουντούκια  βρίσκουμε μία ακόμη βιταμίνη που συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών, τη βιταμίνη Ε, ενώ ένα μόνο βραζιλιάνικο φιστίκι αρκεί για να σας δώσει όλο το σελήνιο που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα άρα και την απαραίτητη λάμψη στα μαλλιά σας.
Tip: Θυμηθείτε πως δεν πρέπει να το παρακάνετε με τους ξηρούς καρπούς, μία χούφτα ή 15 περίπου καρποί είναι μία μερίδα.

Πράσινα – Φυλλώδη Λαχανικά

Περιέχουν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη C και το φολικό οξύ. Επιπλέον τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ποσότητα σιδήρου, η οποία όμως δεν απορροφάται ικανοποιητικά από τον οργανισμό γιατί δεσμεύεται από τις φυτικές ίνες ή συστατικά όπως τα οξαλικά οξέα.

Χρωματιστές Πιπεριές

Κυρίως οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, είναι μεταξύ άλλων απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, αλλά και της κερατίνης της τρίχας. Η ελαστικότητα και η αντοχή των μαλλιών εξαρτώνται άμεσα από την επάρκεια της βιταμίνης αυτής.

Κοτόπουλο ή Κόκκινο Κρέας

Το κόκκινο ή άσπρο κρέας είναι πηγή πολλών και διαφορετικών συστατικών που θρέφουν την τρίχα. Για παράδειγμα περιέχουν τη μορφή του σιδήρου που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β κ.α. Η έλλειψη του σιδήρου, αποτελεί την πιο συχνή ανεπάρκεια μικροθρεπτικού συστατικού ανά τον κόσμο & αφορά το 9 με 16% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο ρόλος του μετάλλου αυτού στην υγεία του τριχωτού μέρους του κεφαλιού είναι πλέον αποδεδειγμένος, ενώ ένα από τα κλασικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η τριχόπτωση.

Ίσως όμως το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό τους για τα μαλλιά είναι οι πρωτεΐνες. Όπως έχουμε ήδη δει αυτά δομούνται από την κερατίνη, πρωτεΐνη η οποία έχει σαν θεμέλιο λίθο το αμινοξύ κυστεΐνη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η χορήγηση L- κυστεΐνης, μειώνει την τριχόπτωση & βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας. Η αποτελεσματικότητα της L- κυστεΐνης είναι μεγαλύτερη όταν συνδυαστεί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Tip: H πλουσιότερη πηγή L- κυστεΐνης είναι το κόκκινο κρέας, ενώ ακολουθεί το κοτόπουλο και το ψάρι. Εάν μαγειρέψετε το κρέας σας σε υψηλές θερμοκρασίες τότε καταστρέφετε την κυστεΐνη που περιέχει. Γι αυτό ψήστε καλά, αλλά μη παραψήσετε τη μπριζόλα σας.

Δημητριακά

Αποτελούν στην πραγματικότητα υπερτροφές για τα μαλλιά καθώς περιέχουν ποσότητες των περισσότερων από τα συστατικά που έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα: βιταμίνες Β, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και πρωτεΐνες.